Ginekološka povijest bolesti

Autor: David H. Barad, MD, MS
Urednik sekcije: prim. Boris Ujević, dr. med.
Prijevod: Katarina Ercegovac, dr. med.

Za obavljanje ginekološke skrbi žena treba odabrati liječnika s kojim može udobno razgovarati o osjetljivim temama kao što je spolni odnos, kontracepcija, trudnoća i problemi u vezi menopauze. Osoba koja obavlja ginekološku skrb može biti liječnik, primalja ili medicinska sestra.

Ginekološka procjena uključuje ginekološku povijest bolesti i ginekološki pregled.

Tijekom uzimanja ginekološke povijesti bolesti, liječnici postavljaju pitanja o razlogu posjeta, prošlim i sadašnjim menstruacijama, proteklim trudnoćama, seksualnim aktivnostima i ginekološkim simptomima, poremećajima i liječenjima kakve je žena imala u prošlosti.

Pitanja o menstrualnim ciklusima mogu uključivati sljedeće:

  • Dob u kojoj je počelo menstrualno krvarenje (menarha)

  • Učestalost, pravilnost i trajanje menstruacije

  • Obilnost menstrualnog krvarenja

  • Kada je započela i završila posljednja menstruacija

  • Ima li žena simptome (poput boli, grčeva u želucu, glavobolje ili proljeva) tijekom menstruacije

  • Uključena su i pitanja o abnormalnom krvarenju- previše, premalo ili između menstruacija.

Pitanja o prošlim trudnoćama mogu uključivati sljedeće:

  • Koliko je žena imala trudnoća

  • Koji su datumi tih trudnoća

  • Kako su te trudnoće završile (porodom ili pobačajem)

  • Da li je bilo komplikacija (poput krvarenja, visokog krvnog tlaka, mučnine ili povraćanja)

Liječnik obično pita o seksualnim aktivnostima kako bi procijenio rizik od ginekološke infekcije, ozljede i trudnoće te kako bi utvrdio ima li žena kakve seksualne probleme. Postavljaju se pitanja o korištenju kontracepcije ili želji o korištenju iste te je li zainteresirana za savjetovanje ili druge informacije.

Upitana je ima li bol tijekom spolnog odnosa, usred menstrualnog ciklusa (što može značiti da se bol podudara s ovulacijom), ili pod drugim okolnostima. Ako postoji bolnost, ispituje se o jačini boli i o tome što joj pruža olakšanje.

Liječnik također postavlja pitanja o problemima dojke kao što su bol, kvržice, područja nježnosti ili crvenila i iscjedak iz bradavica. Ispituje se o tome da li žena obavlja samopregled, koliko često te da li treba ikakva objašnjenja o tehnici samopregleda dojki.

Liječnik pregledava ginekološku povijest bolesti o prošlim ginekološkim poremećajima i obično opću i kiruršku povijest bolesti koja uključuje prethodne zdravstvene probleme.

Liječnik pregledava sve lijekove koje žena uzima, uključujući receptne i bezreceptne lijekove, korištenje droga, duhana i konzumiranje alkohola jer mnogi od njih utječu na ginekološku funkciju.

Ženi se postavljaju pitanja o mentalnom, fizičkom ili seksualnom zlostavljanju- da li su ona ili drugi članovi njezina kućanstva zlostavljani.

Postavljaju se neka pitanja o mokrenju kako bi se saznalo o infekcijama mokraćnih puteva ili problemima sa nekontroliranim istjecanjem mokraće (inkontinencija).