Prijelomi nosa

Autor: Sam P. Most, MD
Urednik sekcije: Ivan Bekavac, dr. med.
Prijevod: Andrija Miculinić, dr. med.
  • Obilčo, slomljen nos krvari, boli i otiče.

  • Za dijagnosticiranje slomljenog nosa, liječnik pregleda i opipa nosni luk.

  • Liječnici ponekad moraju gurnuti ulomke kostiju na njihovo mjesto.

Kosti nosa češće se lome od bilo koje druge kosti lica. Kada se nosne kosti slome, sluznica nosa može se poderati, što dovodi do krvarenja iz nosa. Obično se nosni luk pomiče na jednu stranu. Ponekad se hrskavica nosnog septuma (gumeno tkivo koje dijeli nosnu šupljinu na dva) može gurnuti u jednu stranu. Ako se krv skupi ispod membrane koja povezuje hrskavicu nosnog septuma (naziva se septalni hematom), hrskavica može umrijeti. Odumrla hrskavica se može raspasti, uzrokujući nos ulekne po sredini (naziva se deformacija korijena nosa).

Deformitet nosnog korijena

Deformitet nosnog korijena nastaje kada hrskavica u nosu odumre i raspadne se. Kao rezultat, nosni most se ulekne po sredini.

Ponekad, kada je nos slomljen, oštećene su kosti koje spajaju nos s lubanjom. Ovo oštećenje omogućuje tekućini koja okružuje mozak i leđnu moždinu (cerebrospinalnu tekućinu) da iscuri. Ova oštećenja također mogu dopustiti bakterijama iz nosa da uđu u prostor oko mozga i leđne moždine i uzrokuju ozbiljnu infekciju (meningitis).

Simptomi

Osoba čiji nos krvari, boli i natečen je i osjetljiv nakon tupih ozljeda, možda ima slomljen nos. Slomljeni nos može izgledati iskrivljeno. Ponekad područje oko očiju ima i modrice. Nos ostaje otečen 3 do 5 dana nakon prijeloma.

Dijagnoza

  • Liječnički pregled

Potrebna je liječnička pomoć kako bi liječnici mogli pronaći septalne hematome, curenje cerebrospinalne tekućine i druge ozljede lica koje je potrebno odmah liječiti.

Obično, liječnik dijagnosticira slomljeni nos laganim pipanjem nosnog korijena zbog nepravilnosti oblika i položaja, neobičnog kretanja kostiju, grubog osjećaja slomljenih kostiju kad se taru jedna o drugu te osjetljivosti.

Rendgenske snimke nosa se obično ne rade jer nisu točne za dijagnosticiranje prijeloma niti korisne u procjeni tipa liječenja. Ako liječnici posumnjaju na povredu drugih kostiju u licu ili na lubanji, učine kompjutorsku tomografiju (CT).

Jeste li znali...
  • Za većinu prijeloma nosne kosti, liječnički pregled je točniji u dijagnostici nego što su rendgenske snimke.

Liječenje

  • Ublažavanje boli i oticanja

  • Brzo provedena drenaža septalnih hematoma

  • Ponekad repozicija razlomljenih ulomaka kostiju

Liječenje boli i oticanja

Nanošenje pakiranja leda (svaka 2 sata po 15 minuta, ako je moguće) tijekom 2 dana, uzimanje lijekova protiv bolova (kao što je acetaminofen) i spavanje s povišenim uzglavljem pomaže u ublažavanju bolova i oteklina.

Liječenje hematoma

Septalne hematome se isušuju što je prije moguće. Krv se mora ukloniti kako bi se spriječilo uništenje hrskavice.

Liječenje prijeloma

Sam prijelom može čekati. Liječnici obično čekaju 3 do 5 dana nakon ozljede kako bi se oteklina splasnula prije nego se slomljene dijelove kosti vraća na mjesto (što se naziva repozicijom). Čekanje olakšava liječnicima da vide i osjete kada su komadići u potpunosti poravnati. Mnogi prijelomi nosa ne ometaju poravnavanje i ne moraju se reponirati.

najprije, liječnici daju odraslima lokalni anestetik, koji otupi osjet područja. Djeci se daje opća anestezija koja uzrokuje privremenu nesvjesticu. Pritiskom prstima i podizanjem uz pomoć instrumenta postavljenog u nos, liječnici postavljaju kostiu njihov normalan položaj. Nos se zatim stabilizira vanjskom udlagom. Liječnici ponekad također moraju umetnuti gazu u nos (unutarnja ispuna). Antibiotici se daju dok je ispuna postavljena kako bi se smanjio rizik od infekcije. Prijelomi nosne kosti cijele se za oko 6 tjedana.