Biopsija poplućnice ili pluća

Autor: Rebecca Dezube, MD, MHS
Urednik sekcije: Željko Ivančević, dr. med.
Prijevod: Željko Ivančević, dr. med.

Iglena biopsija je postupak kad se iglom za biopsiju nabodu pluća ili ovojnica koja oblaže pluća (pleura ili poplućnica) i uzme komadić tkiva za pregled.

Iglena biopsija pleure (pleuralna biopsija) može se izvršiti ako torakocenteza ne otkrije uzrok pleuralnog izljeva (nakupljanje tekućine u prostoru između dva lista pleure). Prvo se koža očisti i anestezira kao za torakocentezu. Zatim posebnom iglom za biopsiju liječnik uzima mali uzorak tkiva pleure i šalje ga u laboratorij na ispitivanje gdje se traže znakovi bolesti kao što su karcinom ili tuberkuloza. U oko 80 do 90% slučajeva biopsija pleure je precizna u dijagnosticiranju tuberkuloze, dok je manje precizna za dijagnosticiranje raka i drugih bolesti.

Iglena biopsija pluća može se uraditi ako je potrebno dobiti uzorak tkiva iz tumora pluća. Nakon anesteziranja kože, liječnik, koji često biopsiju obavlja pod kontrolom CT-a (kompjutorizirana tomografija toraksa) ili ultrazvuka, usmjerava iglu za biopsiju u tumor i uzima stanice ili mali komadić tkiva koji se šalje u laboratoriju na analizu. Ako se sumnja na infekciju pluća, tkivo se može poslati i za kulturu (postupak kad se uzorak tkiva stavlja u spremnik s hranjivim tvarima i promatra hoće li doći do rasta bakterija).

Komplikacije biopsije pleure i pluća slične su onima kod torakocenteze, premda su krvarenje i pneumotoraks češći kod biopsije nego kod torakocenteze.

(Vidi također Anamneza i fizikalni pregled za bolesti pluća i Dišni sustav.)