Pregled kardiomiopatije

Autor: Tisha Suboc, MD
Urednici sekcije: prof. dr. sc. Diana Delić-Brkljačić, dr. med. i prof. dr. sc.Marko Boban dr. med.
Prijevod: Lana Nikše dr. med.

Kardiomiopatija je pojam koji označava narušenu strukturu i funkciju mišićnih stijenki srčanih šupljina.

Postoje tri glavne vrste kardiomiopatija:

Može doći do preklapanja glavnih tipova kardiomiopatija, tj. ljudi mogu imati obilježja više tipova odjednom.

Pojam kardiomiopatija koristi se samo kada postoji izravni utjecaj na srčani mišić. Ostali poremećaji srca kao što su koronarna bolest i bolesti srčanih zalistaka kao i visoki krvni tlak, također mogu dovesti do povećanja ili zadebljanja zidova srčanih šupljina. Međutim, liječnici ne klasificiraju probleme srčanog mišića uzrokovane tim poremećajima kao kardiomiopatije.

Postoje mnogi uzroci kardiomiopatija iako često mogu biti i nepoznatog uzroka.

Kardiomiopatije često dovode do toga da srce ne pumpa dovoljno krvi. To može uzrokovati simptome zatajenja srca poput kratakoće daha i pojačanog umora. Neke kardiomiopatije mogu uzrokovati bol u prsima, nesvjesticu, poremećaj srčanog ritma ili iznenadnu srčanu smrt.

Da bi se postavila dijagnoza kardiomiopatije, liječnike zanima ima li netko u obitelji kardiomiopatiju, rade laboratorijske pretrage, snimaju elektrokardiogram (EKG), rendgen srca i pluća, ultrazvuk srca (ehokardiografiju) i magnetsku rezonancu srca . Kod nekih pacijenata radi se biopsija (uzimanje uzorka tkiva) srčanog mišića kako bi se pregledao pod mikroskopm , tzv. ednomiokardijalna biopsija. Ostale pretrage rade se prema potrebi kako bi se odredio uzrok. Liječenje ovisi o uzroku i tipu kardiomiopatije.