Bolest odlaganja kristala bazičnog kalcijevog fosfata i bolest odlaganja kristala kalcijevog oksalata

Autor: N. Lawrence Edwards, MD
Urednik sekcije: prof. dr. sc. Srđan Novak, dr. med.
Prijevod: Tea Ahel Pavelić, dr. med.

Bazični kalcijev fosfat i kalcijev oksalat su kemijski spojevi koji se prirodno javljaju u tijelu. Ovi spojevi mogu tvoriti kristale koji uzrokuju slične simptome kao u gihtu (uključujući podagru), psudogihtu ili u nekim drugim poremećajima zglobova. Kristali bazičnog kalcijevog fosfata i kristali kalcijevog oksalata mogu se također formirati u tetivama i vezivnim tkivima.

Bolest taloženja kristala bazičnog kalcijevog fosfata

Kristali bazičnog kalcijevog fosfata mogu oštetiti zglobove i uzrokovati ozbiljne upale u i oko zgloba.

Milwaukeejev sindrom ramena, je destruktivni poremećaj koji najviše zahvaća ramena i često koljena u starijih žena.

Akutna pseudopodagra je poremećaj zglobova uzrokovan kristalima bazičnog kalcijevog fosfata i može oponašati giht. Zahvaća zglobove palca i javlja se kod mladih žena (rjeđe mladih muškaraca).

Bolest taloženja kristala kalcijevog oksalata

Kristali kalcijevog oksalata rijetko se nakupljaju i formiraju naslage. Najčešće se javljaju kod ljudi s kroničnom bolesti bubrega koji se liječe dijalizom (umjetni postupak za uklanjanje otpadnih proizvoda i viška tekućine iz tijela) jer je razina otpadnih produkata u krvi previsoka.

Dijagnoza

  • Rendgenske snimke

  • Mikroskopski pregled zglobne tekućine

Da bi dokazali kristale, liječnici rade rendgenske snimke. Kristali bazičnog kalcija su ponekad vidljivi na rendgenskim snimkama oko zglobova, ali obično ne u zglobnoj hrskavici.

Liječnici također mogu iglom ukloniti zglobnu tekućinu (zglobna aspiracija) i testirati je na prisustvo kristala. Kristali kalcijevog oksalata vidljivi su pod mikroskopom s polariziranim svjetlom, ali kristali bazičnog kalcijevog fosfata, koji su mnogo manji, obično se mogu vidjeti samo uz posebno bojanje ili posebnim tipom mikroskopa (transmisijski elektronski mikroskop).

Liječenje

  • Nesteroidni protuupalni lijekovi

  • Kolhicin na usta

  • Injekcija kortikosteroida u zglob

Ovi poremećaji se obično liječe kao giht, s nesteroidnim protuupalnim lijekovima (NSAIL), kolhicinom na usta, ili injekcijom kortikosteroida u zglob ( vidi: ).

Ne postoji način da se iz tijela potpuno uklone ti kristali.