Kljenut šestog moždanog živca (živac abducens)

Autor: Michael Rubin, MDCM
Urednik sekcije: doc. prim. dr. sc. Hrvoje Budinčević, dr. med.
Prijevod: Marija Ernoić, dr. med.

Kljenut 6. moždanog živca utječe na sposobnost okretanja oka prema van.

  • Kljenut 6. moždanog živca ima mnogo uzroka, uključujući oštećenje malih krvnih žila šećernom bolesti, ali uzrok često ostaje neprepoznat.

  • Zahvaćeno oko se ne može se u potpunosti okrenuti prema van te može biti okrenuto prema unutra pri gledanju ravno.

  • Liječnici mogu utvrditi kljenut 6. moždanog živca na temelju simptoma, ali provode se testovi, uključujući snimke mozga, kako bi se pokušao utvrditi uzrok.

  • Kljenut šestog moždanog živca obično se spontano oporavlja, bio uzrok utvrđen ili ne.

(Vidi također Pregled moždanih živaca.)

Kljenut se odnosi na paralizu, koja se može kretati od djelomične do potpune.

Mnogi poremećaji mogu uzrokovati ovu kljenut:

Neki od tih poremećaja, kao što su tumori i apscesi mozga, povećavaju pritisak unutar lubanje i vrše pritisak (kompresiju) na živac. Drugi poremećaji, kao što je začepljena arterija, ometaju protok krvi do živca.

Ako se kljenut 6. moždanog živca javi izolirano (bez kljenuti drugih moždanih živaca), uzrok se često ne identificira.

Simptomi

Zahvaćeno oko se ne može u potpunosti okrenuti prema van i može biti okrenuto prema unutra pri gledanju ravno. Dupli vid se javlja pri gledanju na stranu zahvaćenog oka.

Ostali simptomi kljenuti 6. moždanog živca ovise o uzroku. Na primjer, poremećaji koji povećavaju tlak unutar lubanje mogu uzrokovati jaku glavobolju i privremeno zamućenje vida pri iznenadnom pomicanju glave. Isto tako, lice i usta mogu utrnuti, a zahvaćeno oko se ne može pomicati u drugim smjerovima.

Dijagnoza

  • Neurološki pregled

  • Oftalmoskopija

  • Kompjutorizirana tomografija ili magnetska rezonancija

  • Ponekad lumbalna punkcija

  • Ponekad krvni testovi

Liječnici obično mogu lako prepoznati kljenut 6. moždanog živca na temelju rezultata pregleda očiju. Međutim, uzrok je manje jasan.

Oftalmoskop služi za pregled oka te traženje tragova povišenog krvnog tlaka unutar lubanje i abnormalnosti krvnih žila.

Kompjuterizirana tomografija (CT) ili, po mogućnosti, magnetska rezonancija (MR) mozga se provodi kako bi se isključilo postojanje tumora i drugih abnormalnosti koje mogu povećati tlak unutar lubanje. Ako su rezultati snimanja uredni, može se učiniti lumbalna punkcija kako bi se utvrdilo je li prisutna infekcija ili krvarenje.

Ako simptomi ukazuju na vaskulitis, uzima se uzorak krvi kako bi se provjerilo postoje li znakovi upale, kao što su određena abnormalna antitijela (antinuklearna protutijela i reumatoidni faktor) i abnormalna brzina sedimentacije eritrocita (SE - brzina kojom se crvena krvna zrnca talože na dno epruvete koja sadrži krv). Nakon svih testova, uzrok i dalje može ostati nepoznat.

Liječenje

  • Liječenje uzroka

Liječenje kljenuti 6. moždanog živca ovisi o uzroku. Kada se liječi uzrok, obično dolazi do oporavka paralize.

Kljenuti bez prepoznatog uzroka se obično oporave bez liječenja u roku od 2 mjeseca, kao i one nastale uslijed začepljenja krvne žile.