Severova bolest

Autor: Frank Pessler, MD, PhD
Urednik sekcije: prof. prim. dr. sc. Joško Markić, dr. med.
Prijevod: Mara Jurić-Kavelj, dr. med.

Severova bolest uzrokovana upalom ploče rasta petne kosti (kalkaneus) kod djece koja rastu.

(Vidi također Pregled poremećaja kostiju u djece.)

Dječje kosti rastu iz mekih područja hrskavice blizu krajeva kostiju. Ta se područja nazivaju ploče (zone) rasta. Kada djeca završe s rastom, ploče rasta postaju čvrste kosti. Nakon što se ploče rasta učvrste, kosti ne rastu u dužini.

Petna kost se razvija do oko 15. godine. Dijete (obično u dobi od 9 do 14 godina) koje je atletski aktivno može razviti Severovu bolest u slučaju da mišići lista i Ahilova tetiva pretjerano vuku svoju točku vezivanja za nezrelu petnu kost.

Bol pogađa strane ili rubove pete i pogoršava se stajanjem na vrhovima prstiju ili trčanjem. Neka djeca imaju toplinu i otekline.

Liječnici postavljaju dijagnozu temeljem simptoma. Rendgenski snimci ne mogu postaviti dijagnozu Severove bolesti, ali mogu pomoći u identificiranju drugih uzroka boli u peti, kao što su koštane ciste ili stres frakture.

Liječenje

  • Jastučići za pete i udlage ili gips

Jastučići za pete olakšavaju bol smanjenjem povlačenja Ahilove tetive na peti. Udlage se mogu nositi noću kako bi se istegnuli mišići potkoljenice, čime se održava fleksibilnost.

U težim slučajevima, gips se može preporučiti za imobilizaciju tog područja. Ovaj tretman ublažava bol i rasteže mišiće potkoljenice. Simptomi Severove bolesti mogu trajati nekoliko mjeseci.