Uvod u meningitis

Autor: John E. Greenlee, MD
Urednik sekcije: doc. prim. dr. sc. Hrvoje Budinčević, dr. med.
Prijevod: doc. prim. dr. sc. Hrvoje Budinčević, dr. med.

Meningitis je upala slojeva tkiva koja prekrivaju mozak i kralježničnu moždinu (meninge) i prostor ispunjen tekućinom između meninge (subarahnoidalni prostor).

 • Meningitis može biti uzrokovan bakterijama, virusima, gljivicama ili poremećajima koji nisu infekcije ili lijekovima.

 • Simptomi meningitisa uključuju vrućicu, glavobolju i ukočeni vrat, što otežava ili onemogućuje spuštanje brade do prsa, iako dojenčad možda nemaju ukočeni vrat i simptomi se mogu razlikovati u vrlo starih osoba i kod osoba koje uzimaju lijekove koji suprimiraju imunološki sustav.

 • Lumbalnom punkcijom dobiva se uzorak cerebrospinalne - moždane tekućine za analizu.

 • Liječenje meningitisa ovisi o uzroku (na primjer, antibiotici za bakterijski meningitis) i uključuje lijekove za ublažavanje simptoma.

Mozak i kralježnična moždina pokriveni su s tri sloja tkiva koji se nazivaju meninge. Ovi slojevi su

 • Dura mater (vanska)

 • Arachnoidna membrana (srednja)

 • Pia mater (unutarnja)

Tkiva koja prekrivaju mozak
 

Između arahnoidalne membrane i pije mater nalazi se subarahnoidni prostor. Ovaj prostor sadrži cerebrospinalnu - moždanu tekućinu, koja teče između meninga, ispunjava prostore unutar mozga i pomaže ublažavanju udaraca mozga i kralježnične moždine.

Meningitis je najčešće uzrokovan

 • Infekcijom mikroorganizmima kao što su bakterije, virusi ili gljivice

Međutim, određeni lijekovi i poremećaji koji nisu infekcije povremeno uzrokuju meningitis (neinfektivni meningitis). Ti poremećaji uključuju sljedeće:

Meningitis se često pojavljuje iznenada (akutni meningitis). Ponekad se razvija tijekom razdoblja od nekoliko dana do nekoliko tjedana (subakutni meningitis). Ako traje 4 tjedna ili dulje, smatra se kroničnim. Može se ponovno pojaviti nakon što se čini da nestao (ponavljajući meningitis).

Meningitis se može klasificirati po tome što ga uzrokuje (bakterije, virusi ili nešto drugo) ili kako se brzo razvija (akutni, subakutni ili kronični). Ali obično se klasificira kao jedno od sljedećeg:

Akutni bakterijski meningitis je posebno ozbiljan i brzo se pogoršava. Većina osoba s virusnim ili neinfektivnim meningitisom oporavi se za nekoliko tjedana. Subakutni meningitis i kronični meningitis obično napreduju polako i postupno, ali liječnici mogu imati poteškoća u određivanju uzroka, a time i odabiru liječenja.

Aseptični meningitis, često se odnosi na virusni meningitis, zapravo se odnosi na meningitis uzrokovan bilo čime drugim osim bakterijama - koje obično uzrokuju akutni bakterijski meningitis. Dakle, aseptični meningitis može uključivati meningitis uzrokovan sljedećim:

 • Virusima

 • Povremeno, drugi organizmi (kao što su bakterije koje uzrokuju Lajmska bolest ili sifilis)

 • Poremećaji koji nisu infekcije (kao što je sarkoidoza)

 • Reakcije na lijekove

Simptomi

Različite vrste meningitisa mogu uzrokovati različite simptome. Također, simptomi se razlikuju u tome koliko su ozbiljni i kako se brzo razvijaju. Međutim, sve vrste uzrokuju sljedeće:

 • Bolan, ukočen vrat koji otežava ili onemogućuje spuštanje brade do prsa

 • Glavobolju

 • Vrućicu

Međutim, ovi simptomi su često odsutni ili se ne mogu lako identificirati u dojenčadi. Također, ukočen vrat ili vrućica mogu biti odsutni kod vrlo starih osoba ili kod osoba koje uzimaju lijekove koji suprimiraju imunološki sustav (imunosupresivi).

Osobe se također mogu izgledati tromo ili ne reagirati.

Dijagnoza

 • Lumbalna punkcija i analiza cerebrospinalne - moždane tekućine

Liječnici će posumnjati na meningitis na temelju simptoma. Međutim, zbog toga što meningitis može biti ozbiljan, pretrage se obavljaju.

Ako liječnici posumnjaju na bakterijski meningitis, najprije uzimaju uzorak krvi za pretrage i kulturu (za uzgoj mikroorganizama). Međutim, bakterijski meningitis ne može se dijagnosticirati krvnim testovima.

Za sve vrste meningitisa liječnici rade lumbalnu punkciju kako bi potvrdili dijagnozu i identificirali uzrok. Uzorak cerebrospinalne - moždane tekućine se uzima i šalje u laboratorij na analizu i uzgaj (kultura).

Međutim, ako sumnjaju da je tlak unutar lubanje uvelike povećan (na primjer, apsces, tumor ili neka druga masa u mozgu), kompjutorizirana tomografija (CT) ili magnetska rezonancija (MRI) mogu najprije provjeriti postojanje takve mase. Lumbalna punkcija može biti opasna ako je povećan tlak u lubanju. Dijelovi mozga mogu se pomaknuti prema dolje. Ako se ti dijelovi pritisnu kroz male otvore u tkivima koji razdvajaju mozak na dijelove može nastati poremećaj opasan po život koji se naziva hernijacija mozga.

Ako se lumbalna punkcija ne može učiniti odmah, a liječnici sumnjaju na bakterijski meningitis, liječnici započinju liječenje antibioticima, ne čekajući rezultate pretraga. Nakon što se tlak unutar lubanje spusti ili ako se ne utvrdi masa, vrši se lumbalna punkcija, a liječnici prilagođavaju liječenje, ako je potrebno, nakon što dobiju rezultate pretraga.

Liječenje

 • Za meningitis zbog infekcije, antimikrobni lijekovi

 • Opće mjere i lijekovi za ublažavanje simptoma

Liječenje meningitisa ovisi o uzroku. Ako je meningitis uzrokovan infekcijom, koriste se odgovarajući antimikrobni lijekovi (kao što su antibiotici, antivirusni lijekovi ili antifungalni lijekovi).

Ako liječnici sumnjaju da su meningitisi uzrokovani bakterijama ili ako se osobe čine vrlo bolesnima, odmah tretiraju osobu antibioticima - bez čekanja na rezultate pretraga - jer bakterijski meningitis brzo napreduje i opasan je za život. Osobama se također mogu dati kortikosteroidi kako bi se smanjila oteklina u mozgu.

Opće mjere mogu pomoći u ublažavanju simptoma kada je meningitis uzrokovan stanjima kao što je virusna infekcija ili reakcija na lijek. Kada je meningitis blag, potrebno je piti puno tekućine, odmarati se i uzimati lijekove koji se izdaju bez recepta (OTC) koji mogu pomoći u ublažavanju vrućice i boli.

Ako je meningitis ozbiljan, osobe se primaju u bolnicu na liječenje.