Fizički problemi u adolescenata

Autor: Sharon Levy, MD, MPH
Urednik sekcije: prof. prim. dr. sc. Joško Markić, dr. med.
Prijevod: Tonka Borovina, dr. med.

Adolescenti su podložni istim vrstama bolesti koje pogađaju mlađu djecu, ali uglavnom su zdrave skupine. Adolescenti trebaju nastaviti primati cijepljenja prema preporučenom rasporedu.

Akne su vrlo česte i treba ih adresirati kako bi se smanjio utjecaj na samopoštovanje.

Ozljede su vrlo česte među adolescentima, a najčešće su sportske i motornim vozilima uzrokovane ozljede. Sudari motornih vozila, druge nenamjerne ozljede, ubojstva i samoubojstva četiri su vodeća uzroka smrti među adolescentima. Potres mozga ili ozljeda mozga kao rezultat traume glave su česti, posebno među sportašima (vidi također Potres mozga povezan sa sportom). Adolescente koji imaju ozljedu glave bi trebao procijeniti stručnjak koji je iskusan u evaluaciji i liječenju ove vrste ozljede. Nakon potresa mozga adolescentima treba dati vremena da se oporave prije povratka redovitim aktivnostima, uključujući korištenje elektroničkih uređaja, školski rad i sport. Povratak ovim aktivnostima bi trebao biti pod nadzorom odrasle educirane osobe.

Poremećaji koji su česti među svim adolescentima uključuju

Poremećaji koji su česti među adolescenticama uključuju

Mnoge adolescentice rutinski ne koriste učinkovite metode kontracepcije, a neke od njih zatrudne.

Iako rijetko, također mogu oboljeti od zloćudnih bolesti kao što su leukemija, limfom, rak kostiju i tumori mozga.

Djeci koja imaju mnogo različitih simptoma koji nisu jasno rezultat određenog poremećaja, također se procjenjuje imaju li psihosocijalne probleme.

(Vidi također Uvod u probleme adolescenata.)