Ahilov tendinitis

Autor: Paul L. Liebert, MD
Urednik sekcije: Ivan Bekavac, dr. med.
Prijevod: Mia Šalamon Janečić, dr. med.

Ahilov tendinitis je upala Ahilove tetive, čvrste trake tkiva koja povezuje mišiće potkoljenice i petu.

(Vidi također Pregled sportskih ozljeda.)

Ahilov tendinitis je vrlo čest u trkača. Prilikom trčanja, mišići potkoljenice pomažu u fazi podizanja u hodu (podizanje na prste od položaja kada je stopalo ravno na tlu). Ponavljajuće sile od trčanja u kombinaciji s nedovoljnim vremenom oporavka od vježbanja mogu dovesti do upale Ahilove tetive.

Bol u donjoj potkoljenici i stražnjem dijelu pete su obično prvi simptomi tendinitisa. Bol se u početku povećava kada se započinje vježba i često se smanjuje kako se vježba nastavlja. Liječnici dijagnosticiraju Ahilov tendinitis na temelju simptoma i rezultata pregleda.

Led i nesteroidni protuupalni lijekovi (NSAID) ublažavaju bol i upalu. Važno je suzdržati se od trčanja i vožnje bicikla dokle god bol perzistira. Vježbe istezanja i jačanja mišića strežnje bedrene lože mogu se započeti čim ne uzrokuju bol. Ostale mjere ovise o uvjetima koji uzrokuju tendinitis. Mjere mogu uključivati nošenje cipela s fleksibilnim potplatima ili postavljanje podizača pete u tenisicama kako bi se smanjila napetosti na tetivi i kako bi se stabilizirala peta. Treba se vratiti trčanju postupno, uz istezanje tetive prije trčanja i na početku, nanositi led nakon trčanja.

Vježbe za istezanje i jačanje mišića stražnje bedrene lože