Coganov sindrom

Autor: Melvin I. Roat, MD, FACS
Urednik sekcije: prof. dr. sc. Zoran Vatavuk, dr. med.,
Prijevod: Aida Kasumović, dr. med.i Nikolina Zrakić, dr. med.

Coganov sindrom je rijetka autoimuna bolest oka koja može utjecati na rožnicu.

  • Bol oka, smanjenje vida, povećana osjetljivost na jaku svjetlost i crvenilo oka su uobičajeni simptomi.

  • Dijagnoza se utvrdi procjenom liječnika i pretragama krvi kako bi se isključile druge bolesti.

  • Liječenje uključuje kortikosteroidne kapi za oči i kortikosteroidne tablete.

(Vidi također Uvod u poremećaje rožnice.)

Coganov sindrom je autoimuna bolest koja uzrokuje upalu očiju, uha i ponekad krvnih žila. (vaskulitis). Autoimuni poremećaj se odnosi na pogrešno funkcioniranje tjelesnog imunološkog sustava koji dovodi do toga da tijelo napada vlastita tkiva. Kada dođe do zahvaćanja krvnih žila u Coganovom sindromu može doći do životno ugrožavajućeg stanja koje se zove aortitis.

Coganov sindrom može zahvatiti različite dijelove oka uključujući i rožnicu. Rožnica je prozirni sloj ispred šarenice i zjenice. Štiti šarenicu i leću te pomaže u usmjeravanju svjetla na mrežnicu. Sačinjena je od stanica, proteina i tekućine. Rožnica izgleda krhko, ali je gotovo jednako čvrsta kao i nokat. Međutim, vrlo je osjetljiva na dodir.

Simptomi

Ljudima se može javiti bol u oku, smanjenje vida, povećana osjetljivost na jaku svjetlost i crvenilo oka. Ako su zahvaćene uši osobe mogu razviti gubitak sluha, zujanje u ušima i vrtoglavicu. Ako su zahvaćene krvne žile osobe mogu osjetiti šum srca i klaudikacije (bol u udovima tijekom tjelesne aktivnosti).

Dijagnoza

  • Oftalmološki pregled

Na dijagnozu Conganovog sindroma se posumnja kada osoba ima simptome upale rožnice bez jasnog uzroka. Procjepna svjetiljka (biomikroskop), instrument koji omogućava liječniku pregled oka pod velikim povećanjem, obično se koristi za pregled rožnice.

Treba učiniti testove krvi na sifilis, Lajmsku bolest i Epstein-Barr virus kako bi se isključile ove bolesti koje mogu imati simptome slične kao kod Coganovog sindroma.

Liječenje

  • Kortikosteroidne kapi za oči

  • Ponekad se kortikosteroidi mogu dati na usta (peroralno).

Kortikosteroidne kapi za oči se daju kako bi se smanjila upala u rožnici. Ako nema poboljšanja, ako je upala dublja, ako je zahvaćeno uho ili ako postoji upala krvnih žila (vaskulitis ili aortitis) kortikosteroidi se daju na usta. Ponekad se pacijenti mogu liječiti i drugim lijekovima kao što su ciklofosfamid, metotreksat, ciklosporin ili infliksimab.