Sindrom mekonijskog čepa

Autor: William J. Cochran, MD
Urednik sekcije: prof. prim. dr. sc. Joško Markić, dr. med.
Prijevod: Antonia Jeličić Kadić, dr. med.

Sindrom mekonijskog čepa je začepljenje debelog crijeva gustim crijevnim sadržajem (mekonijem).

  • Sindrom mekonijskog čepa može biti posljedica Hirschsprungove bolesti.

  • Ova novorođenčad obično ima poteškoće hranjenja, povraćanje, distendiran trbuh i odsutnost pokreta crijeva (peristaltike) tijekom prva dva dana života.

  • Dijagnoza se temelji na simptomima i rezultatima rendgenskog snimanja.

  • Zapreka u crijevima se liječi klizmom, a ponekad i operacijom.

Mekonij je prva stolica novorođenčeta (tamno zelene boje). Novorođenčad obično izbacuje mekonij tijekom ili neposredno nakon rođenja. Ako je mekonij izrazito gust ili sličan katranu, može napraviti zapreku u debelom crijevu (kolonu). Kod sindroma mekonijskog čepa debelo crijevo je potpuno blokirano gustim mekonijem. Iznad zapreke, tanko crijevo je prošireno (dilatirano) što rezultira oticanjem abdomena (distenzijom).

Sindrom mekonijskog čepa se javlja u dojenčadi koja je inače zdrava, ali je češća kod prerano rođenih ili dojenčadi koja je rođena od majki s dijabetesom ili majki s teškom preeklampsijom ili eklampsijom koje su liječene magnezijevim sulfatom. Sindrom mekonijskog čepa može biti znak drugih bolesti, kao što je Hirschsprungova bolest. Mekonijski ileus sličan je sindromu mekonijskog čepa, osim što mekonij blokira tanko crijevo i obično ga uzrokuje nasljedni poremećaj cistična fibroza.

Simptomi

Novorođenčad obično izbacuje mekonij u prvih 12 do 24 sata. Međutim, novorođenčad sa sindromom mekonijskog čepa ne izbacuje mekonij unutar dva dana te također razvijaju simptome zapreke u crijevima, uključujući povraćanje i oticanje trbuha. Liječnici mogu osjetiti proširene petlje tankog crijeva kroz trbušni zid.

Dijagnoza

  • Nativna snimka trbuha

  • Klizma sa radioneprozirnim kontrastnim sredstvom

  • Ponekad se testira na postojanje Hirschsprungove bolesti

Ako novorođenčad sa simptomima zapreke u crijevima ne izbaci mekonij u prva dva dana liječnici moraju posumnjati i na sindrom mekonijskog čepa. Nativnom snimkom trbuha može se vidjeti proširenje petlje crijeva. Da bi se postavila konačna dijagnoza, radi se snimanje nakon davanja klizme tekućom tvari koja je vidljiva na rendgenskim snimkama (radioneprozirno kontrastno sredstvo). Kontrastno sredstvo ocrtava unutrašnjost debelog crijeva i omogućuje liječnicima da vide mekonijski čep.

Dojenčad s sindromom mekonijskog čepa se često testira na postojanje Hirschsprungove bolesti.

Liječenje

  • Klizma sa radioneprozirnim kontrastnim sredstvom

  • Rijetko operacija

Klizma sa radioneprozirnim kontrastnim sredstvom često se koristi kao dijagnostička i terapijska metoda. Unošenjem tekućine klizmom omekšava mekonij i tako pomaže njegovoj eliminaciji.

Ako klizma ne ukloni čep, liječnici ga mogu ukloniti kirurškim putem.