Ozljede noktiju šaka i stopala

Autor: Chris G. Adigun, MD
Urednica sekcije: akademkinja prof. dr. sc. Mirna Šitum, dr. med.
Prijevod: Maja Kovačević, dr. med.

Čak i neznatna povreda prsta može uzrokovati promjene nokta. Na noktu se može pojaviti mala bjelkasta mrlja koja započinje na mjestu ozljede i izrasta zajedno s noktom.

Teška oštećenja ležišta nokta (meko tkivo ispod nokatne ploče koja pričvršćuje nokat na prst), osobito zbog ozljede gnječenjem, često rezultira pojavom trajnog deformiteta noktiju. Kako bi se smanjio rizik od trajnog deformiteta noktiju, ozljedu treba odmah zbrinuti, što najšešće zahtijeva uklanjanje nokta.

(Vidi također Pregled poremećaja noktiju.)

Subungualni hematom

Krv se često skuplja ispod nokta (subungualni hematom) odmah nakon ozljede (najčešće izravnim udarcem čekićem). Krv se pojavljuje kao purpurno-crna mrlja ispod dijela ili cijelog nokta i uzrokuje pulsirajuću bol. Liječnik može ublažiti bol tako što napravi malu rupu u ploči nokta (tvrdi dio nokta) kako bi krv izašla van. Obično liječnik koristi iglu ili uređaj za elektrokauterizaciju kako bi napravio rupu. Ovaj postupak je relativno bezbolan i traje samo nekoliko sekundi.

Budući da je krv odvojila nokat od njegovog ležišta, nokat obično otpada nakon nekoliko tjedana, osim u slučaju malog hematoma. Novi nokat raste ispod postojećeg i zamjenjuje ga kada potpuno naraste.

Tumor ispod nokta može uzrokovati sličnu purpurno-crnu točku na površini nokta. Međutim, takva se točkica pojavljuje postepeno, a ne unutar nekoliko minuta od ozljede i ne izrasta s noktom tijekom vremena (tumori ostaju na istom mjestu ispod nokta). Međutim, svi hematomi, nevezano za veličinu, se trebaju pratiti kako bismo bili sigurni da izrastaju zajedno s noktom.