Miksomi

Autor: Anupama K. Rao, MD
Urednici sekcije: prof. dr. sc. Diana Delić-Brkljačić, dr. med. i prof. dr. sc.Marko Boban dr. med.
Prijevod: Mislav Nedić dr. med.

Miksom je nekancerogeni primarni tumor na srcu, obično nepravilnog oblika i konzistencije kao žele.

  • Bolesnici mogu osjećati nedostatak zraka ili nesvjesticu te imati povišenu temperaturu ili gubitak tjelesne težine.

  • Liječnici potvrđuju dijagnozu ehokardiografijom.

  • Operacija je potrebna kako bi se odstranio miksom.

Polovica svih primarnih (koji nastaju na srcu) tumora srca su miksomi. Tri četvrtine miksoma javljaju se u lijevom atriju, komori srca koja prima krv obogaćenu kisikom iz pluća. Miksomi se obično javljaju kod žena, obično u dobi od 40 do 60 godina.

Neke neuobičajene vrste miksoma su nasljedne. Ovi nasljedni miksomi (dio Carneyjevog kompleksa, sindrom raznih nekancerogenih tumora) obično se razvijaju kod mladića u srednjim 20-im godinama i mogu se pojaviti u jednoj ili više srčanih komora.

Miksomi u lijevom atriju često rastu iz stabljike i slobodno se kreću s protokom krvi. Dok sekreću, mogu se kretati i izlaziti iz obližnjeg mitralnog zaliska koji se otvara između lijevog atrija i lijevog ventrikula. Takvo gibanje može spriječiti i ponovno dopustiti protok krvi kroz mitralni zalistak.

Simptomi

U uspravnom položaju, osobe s miksomom u lijevom atriju mogu osjetiti nedostatak zraka ili se mogu onesvijestiti. U uspravnom položaju, sila gravitacije povlači miksom u otvor mitralnog zaliska, blokirajući protok krvi kroz srce. Ova zapreka protoku krvi uzrokuje prolazan pad krvnog tlaka, jer se manje krvi može izbaciti iz srca. Horizontalni položaj obično uzrokuje da se miksom odmakne od zaliska i ublaži simptome.

Ostali simptomi miksoma su

Komplikacije miksoma

Dijelovi miksoma ili krvnih ugrušaka koji se formiraju na površini miksoma mogu se otkinuti (postati embolusi), putovati kroz krvotok u druge organe i spriječiti protok krvi kroz arterije. Nastali simptomi ovise o tome koja je arterija začepljena. Na primjer, začepljena arterija u mozgu može uzrokovati: moždani udar, a začepljena arterija u plućima može uzrokovati bol i iskašljavanje krvi. Embolusi su najčešća komplikacija miksoma.

Ostale komplikacije uključuju određene abnormalnosti krvi. Nizak broj crvenih krvnih stanica (anemija) može uzrokovati umor, slabost i bljedilo. Nizak broj trombocita, može urokovati probleme s zgrušavanjem krvi i bolesnici mogu imati crvene točkice (petehije) ili modrice na koži.

Dijagnoza

  • Liječnička procjena

  • Slike

Sumnja na miksome se postavlja na temelju simptoma bolesnika. Stetoskopom liječnici mogu čuti zvukove (šum na srcu) uzrokovane abnormalnim protokom krvi. Miksom može spriječiti dotok krvi u ili iz srca.

Budući da mnogi simptomi miksoma mogu biti uzrokovani mnogim drugim poremećajima, potrebno je opsežno testiranje prije postavljanja dijagnoze.

Krvni testovi mogu pokazati veliki broj bijelih krvnih stanica (što ukazuje na upalu), anemiju i niski broj trombocita u krvi. Ali nijedan od ovih testova nije konačan.

Dijagnoza se potvrđuje ehokardiografijom. Ostali slikovni testovi, uključujući kompujtersku tomografiju (CT) i magnetsku rezonanciju (MRI), ponekad su potrebni.

Liječenje

  • Kirurgija

Kirurško uklanjanje miksoma obično je konačno liječenje. Nakon operacije, ehokardiografija se radi periodično svakih 5 godina kako bi bili sigurni da se miksom nije ponovno vratio.