Razvojna displazija kuka

Autor: Simeon A. Boyadjiev Boyd, MD
Urednik sekcije: prof. prim. dr. sc. Joško Markić, dr. med.
Prijevod: dr. sc. Slaven Abdović, dr. med.

Kosti u kuku mogu biti pogrešno razvijene prilikom rođenja.

U razvojnoj displaziji kuka, ranije zvanoj kongenitalnoj dislokaciji kuka, čašica kuka i glava bedrene kosti, koji inače normalno oblikuju zglob kuka, postaju razdvojeni, često zato što čašica kuka nije dovoljno duboka da drži glavu bedrene kosti. Displazija kuka je češća među

  • Novorođenčad rođena stavom na zadak (zadak)

  • Novorođenčad s drugim deformitetima (kao što su oštećenja nogu ili problemi s vratom)

  • Novorođenčad s bliskim rođacima s razvojnim anomalijama

Svoj novorođenčadi se radi probir na razvojnu displaziju kuka. Liječnik može otkriti probleme s kukovima u novorođenčeta kroz seriju specifičnih pokreta. Često se inspekcijom vidi razlika između lijeve i desne noge, kao i kukova. Novorođenčad s visokim rizikom od displazije kuka, osobito onih rođenih stavom na zadak, onih rođenih s drugim deformitetima, i u djevojčica koje imaju pozitivnu obiteljsku povijest razvojne displazije kuka, trebala bi imati učinjen ultrazvuk kukova do dobi od 6-8 tjedana.

Ultrazvuk kukova je također potreban ako liječnik pronađe bilo kakvu abnormalnost prilikom fizikalnog pregleda djeteta. U dojenčadi mlađe od 4 mjeseca, ultrazvuk kukova može potvrditi dijagnozu razvojne displazije kuka. Kod dojenčadi starije od 4 mjeseca, mogu se učiniti rendgenske snimke.

Rano liječenje razvojne displazije kuka važno je kako bi se kasnije izbjegla potreba za operacijom. Najbolji tretman je rana upotreba Pavlikovih remenčića. Pavlikovi remenčići su mekane naramenice koje drže dječja koljena raširena prema van i prema prsima. Upotreba trostrukih pelena ili široko povijanje se više ne preporučuje. Ako se poremećaj nastavi do dobi od 6 mjeseci života, obično je potrebna kirurška korekcija postavljanja kuka u normalni položaj.

(Vidi također Uvod u defekte lica, kostiju, zglobova i mišića.)