Sladić

Autor: Laura Shane-McWhorter, PharmD
Urednica sekcije: doc. dr. sc. Tajana Pavić, dr. med.
Prijevod: Valentina Ratkajec, dr. med.

Prirodni sladić, koji ima vrlo slatki okus, izlučuje se iz korijena grmlja i koristi se kao lijek u obliku kapsula, tablete ili tekućeg ekstrakta. Većina slatkiša napravljenih u Sjedinjenim Državama umjetnog je okusa i ne sadrži prirodan sladić. Glicirin je aktivni sastojak prirodnog slatkog kore. Za osobe koje su posebno osjetljive na učinke glicirizina, postoje proizvodi koji su posebno tretirani da sadrže mnogo manju količinu glicirizina (oko jedne desetine uobičajene količine). Ovi proizvodi nazivaju se deglicirirani sladić.

(Pogledaj Pregled Dodaci prehrani.)

Dali znaš...
  • Većina slatkiša u Sjedinjenim Državama umjetno je začinjena i ne sadrži prirodni sladić.

Medicinske tvrdnje

Sladić se najčešće koristi za suzbijanje kašlja, smirujeupalu grla i ublažava želučane tegobe. Može primjeniti i izvana, smatra se da smiruje iritaciju kože (na primjer, ekcem). Za sladić se tvrdi kako pomaže i u liječenju čira na želucu i komplikacija uzrokovanih hepatitisom C, ali nema dovoljno dokaza.

Moguće nuspojave

Kada se sladić konzumira normalno ili u malim količinama, postoji nekoliko nuspojava. Međutim, u visokim dozama glicirizin zadržavaju soli i vode putem bubrega, što može dovesti do povišenog krvnog tlaka. Također, uzrokuje izlučivanje kalija bubrezima, što može uzrokovati nisku razinu kalija u krvi. Povećano izlučivanje kalija može biti poseban problem za ljude koji boluju od srčanih bolesti i za one koji uzimaju digoksin ili diuretike koji povećavaju izlučivanje kalija u urinu. Takvi ljudi i oni koji imaju visoki krvni tlak trebali bi izbjegavati uzimanje slatkiša.

Sladić može povećati rizik od prijevremenog poroda. Stoga trudnice trebaju izbjegavati sladić.

Moguće interakcije s lijekovima

Povećano izlučivanje kalija također može biti poseban problem za ljude koji uzimaju digoksin ili diuretike koji povećavaju izlučivanje kalija u urinu. Takvi bi ljudi trebali izbjegavati uzimanje sladića. Sladić može djelovati s varfarinom, povećavajući rizik od stvaranja krvnih ugrušaka.

Više informacija

  • NIH Nationalni Centar za Komplementarno i Integrativno Zdravlje: Licorice