Keloidi

Autor: Denise M. Aaron, MD
Urednica sekcije: akademkinja prof. dr. sc. Mirna Šitum, dr. med.
Prijevod: Nika Franceschi, dr. med.

Keloidi su glatke, sjajne nakupine ožiljknog tkiva koje obično nastaju na mjestima ozljede ili kirurških ožiljaka.

(Vidi također Pregled izraslina kože.)

Keloidi predstavljaju prekomjeran rast ožiljnog tkiva. Mogu se stvoriti mjesecima nakon ozljede. Mogu biti uzdignuti čak i 0,5 cm ili više iznad površine kože. Keloidi mogu nastati kao posljedica bilo koje ozljede, uključujući kirurških ožiljaka i akni. Češći su u osoba tamnije boje kože i obično nastaju na ramenima, središnjem dijelu prsišta, gornjem dijelu leđa, a ponekad i na licu i ušnim školjkama. Povremeno se pojavljuju spontano.

Keloidi su sjajni, čvrsti, glatki, blijedo ružičaste ili tamnije boje. Keloidi ne bole, ali mogu uzrokovati svrbež ili biti osjetljivi na dodir.

Keloidi slabo reagiraju na terapiju, ali mjesečne injekcije kortikosteroida ih mogu donekle izravnati.

Liječnik može pokušati ukloniti dermatofibrom kirurškim putem ili laserom, međutim novi, veći keloidi često nastaju u ožiljku nastalom nakon liječenja. Injekcije kortikosteroida prije i poslije operacije mogu smanjiti taj rizik.

Silikonski flasteri ili čvrsti povezi koji se stavljaju na keloide mogu spriječiti recidiv. Od nedavno se koriste lijekovi koji modificiraju djelovanje imunološkog sustava (imunomodulatori), kao što je imikvimod, kako bi se spriječio razvoj keloida ili njegov recidiv.