Oštećenje Ahilove tetive

Autor: Danielle Campagne, MD
Urednik sekcije: Ivan Bekavac, dr. med.
Prijevod: Mia Šalamon Janečić, dr. med.

Oštećenja Ahilove tetive (rupture) nastaju kada se tetiva koja spaja mišić potkoljenice (list) za kost pete razdere.

 • Ahilova tetiva se razdere kada pokret pomiče prste stopala prema gore (prema potkoljenici) prejako ili kad osoba trči ili snažno skače.

 • Mišić potkoljenice je vrlo bolan i hodanje je teško, osobito kada je tetiva potpuno razderana.

 • Liječnici obično mogu dijagnosticirati oštećenje Ahilove tetive na temelju rezultata fizikalnog pregleda.

 • Liječenje se obično sastoji od upućivanja ortopedskom kirurgu i udlage za gležanj ili, za neke potpune rupture, operacije.

(Vidi također Pregled uganuća i drugih ozljeda mekih tkiva.)

Oštećenja Ahilove tetive su česta. Tetiva može biti djelomično ili potpuno razderana.

Uzroci

Oštećenja Ahilove tetive se najčešće javljaju kod sportaša i sredovječnih muškaraca sa sjedilačkim načinom života, posebno onih koji su izvan forme i započnu intenzivnu aktivnost ili sport bez postepenog podizanja razine aktivnosti. Vjerojatnije je da će tetiva biti potpuno razderana u muškaraca srednjih godina nego u sportaša. Ove se ozljede mogu javiti kada se osoba ne zagrije ili se nedovoljno rastegne prije intenzivne aktivnosti. Obično se ozljeda događa prilikom trčanja ili skakanja, osobito ako sport zahtijeva brze promjene smjera. Tetiva se razdere kada pokret pomiče prste prema gore, prema potkoljenici, previše nasilno i predaleko.

Rijetko se Ahilova tetiva razdere bez vidljivog uzroka kod ljudi koji uzimaju fluorokinolonske antibiotike (kao što je ciprofloksacin) ili kortikosteroide.

Simptomi

Kada se Ahilova tetiva razdere, osoba osjeti kao da je dobila udarac straga u gležanj i ponekad čuje zvuk pop. Mišić potkoljenice (list) je vrlo bolan i hodanje je teško, osobito kada je potpuno rupturirana tetiva. List može biti otečen i natučen.

Dijagnoza

 • Liječnička procjena

 • Ponekad magnetska rezonancija ili ultrazvuk

Liječnici obično mogu dijagnosticirati oštećenje Ahilove tetive na temelju fizikalnog pregleda.

Kako bi provjerili oštećenje, liječnici rade sljedeće:

 • Stisnu mišić potkoljenice povrijeđene noge dok osoba leži licem prema dolje. Ako stisak ne uzrokuje fleksiju gležnja ili se gležanj jedva savije, tetiva je potpuno razderana.

 • Traže osobu da legne i savije koljena. Obično je u tom položaju gležanj blago savijen. Ako se ne savije, tetiva je razderana.

 • Nježno opipaju duž Ahilove tetive kako bi provjerili da li postoji razmak dok osoba stoji na ozlijeđenoj nozi (ako je moguće). Ako otkriju razmak, tetiva je razderana.

Ponekad se radi magnetska rezonancija (MRI) ili ultrazvuk. Međutim, vjerojatnije je da će fizikalni pregled otkriti oštećenje Ahilove tetive.

Liječenje

 • Upućivanje ortopedskom kirurgu

 • Za djelomične i potpune razderotine, udlaga ili eventualno gips

 • Za neke potpune rupture, operacija

Osobe sa oštećenjem Ahilove tetive obično se upućuju ortopedskom kirurgu.

Za djelomične i potpune razderotine primjenjuje se u hitnoj službi kratka nožna udlaga na ozlijeđenu nogu. Udlaga drži stopalo tako da su prsti usmjereni prema dolje (plantarna fleksija). Ovaj položaj sprječava Ahilovu tetivu da se isteže i pomaže zacjeljivanju razderane tetive. Udlaga se nosi kratko vrijeme. Zatim ortopedski kirurg odlučuje je li bolje primjena gipsa ili operacijskog zahvata za popravak tetive. Osobe sa oštećenjem Ahilove tetive se ne bi trebale oslanjati na ozlijeđeni gležanj i trebaju koristiti štake.

Neke rupture tetive se odmah kirurški popravljaju.

Djelomične rupture koje uzrokuju simptome kroz 3 mjeseca ili duže će možda biti potrebno kirurški popraviti.