Rubeola u novorođenčadi

Autor: Brenda L. Tesini, MD
Urednik sekcije: prof. prim. dr. sc. Joško Markić, dr. med.
Prijevod: Dora Jelinek, dr. med.

Rubeola je tipično blaga virusna infekcija u dječjoj dobi koja, međutim, može imati pogubne posljedice za novorođenčad inficiranu prije rođenja.

  • Rubeolu uzrokuje virus.

  • Fetus ili novorođenče mogu imati simptome ovisno o tome kada je tijekom trudnoće došlo do infekcije.

  • Mogu se učiniti krvne pretrage i testiranje drugih uzoraka kako bi se otkrio virus u fetusa, novorođenčeta ili majke.

  • Cijepljenje majke prije trudnoće može spriječiti infekciju fetusa.

  • Nema specifičnog liječenja infekcije.

(Vidi također Pregled infekcija u novorođenčadi i rubeola kod starije djece i odraslih.)

Kada se novorođenče rodi s rubeolom, infekcija se naziva kongenitalna rubeola. Kod kongenitalne rubeole, žena zaražena tijekom prvih 16 tjedana (osobito prvih 8 do 10 tjedana) trudnoće prenosi virus na fetus kroz posteljicu (organ koji osigurava hranjenje fetusa). Ova fetalna infekcija uzrokuje pobačaje, mrtvorođenje ili višestruke teške urođene mane. Što je ranije u trudnoći nastupila infekcija, to je veći rizik od teških abnormalnosti.

Kongenitalna rubeola je rijetka pojava u Sjedinjenim Američkim Državama jer je cijepljenje djevojčica i mladih žena protiv rubeole postalo rutina.

Simptomi

Ovisno o tome kada je tijekom trudnoće plod inficiran, može biti asimptomatski ili mrtvorođen. Novorođenčad koja preživi može imati višestruke prirođene mane. Te se prirođene mane nazivaju sindrom prirođene rubeole (CRS).

Najčešći simptomi kongenitalnog sindroma rubeole kod novorođenčadi uključuju

Dijagnoza

  • Testovi za mjerenje razine protutijela u majčinoj krvi

  • Pretrage amnijske tekućine ili fetalne krvi

  • Testovi za mjerenje razine protutijela i traženje virusa u novorođenčadi

Trudnice se rutinski testiraju krvnim pretragama u ranoj trudnoći kako bi s potvrdila imunost na rubeolu. Test se ponavlja u žena koje nemaju antitijela na virus rubeole i razviju simptome rubeole.

Fetusu se može dokazati infekcija testiranjem amnijske tekućine ili krvi prije rođenja.

Novorođenčadi, za koju se sumnja da ima sindrom kongenitalne rubeole, treba učiniti krvne pretrage kako bi se odredile razine protutijela i druge testove za otkrivanje virusa.

Drugi testovi kod novorođenčadi mogu uključivati: lumbalnu punkciju i rendgenske snimke kostiju kako bi se otkrile abnormalnosti uzrokovane sindromom kongenitalne rubeole. Novorođenčadi bi također trebalo temeljito pregledati oči i srce.

Prevencija

Infekciju može spriječiti cijepljenje protiv rubeole svih djevojčica i žena u reproduktivnoj dobi prije trudnoće.

Trudnice koje nisu imune na rubeolu trebaju izbjegavati svakoga tko ima rubeolu, a zatim se cijepiti odmah nakon poroda kako bi bili imuni tijekom budućih trudnoća. Žene se ne mogu cijepiti tijekom trudnoće jer cjepivo sadrži živi virus koji bi mogao zaraziti plod. Zbog ovog rizika, sve se žene koje primaju cjepivo protiv rubeole moraju pobrinuti da ne zatrudne najmanje 28 dana nakon cijepljenja.

Ako trudnica koja nije imunizirana dolazi u bliski kontakt sa zaraženom osobom u ranoj trudnoći, može joj se dati injekcija imunog globulina kako bi se spriječila infekcija.

Liječenje

  • Podrška za inficiranu djecu

Nema specifičnog liječenja.

Podrška i briga za novorođenče koje ima kongenitalni sindrom rubeole varira ovisno o opsegu problema novorođenčeta. Djeca koja imaju višestruke komplikacije zahtijevaju rano liječenje od strane specijalističkog tima.