Granulomi jetre

Autor: Steven K. Herrine, MD
Urednik sekcije: prof. dr. sc. Davor Štimac, dr. med.
Prijevod: Filip Blažić, dr. med.

Jetreni granulomi su male abnormalne nakupine stanica koje nastaju kada su prisutni određeni poremećaji ili se uzimaju određeni lijekovi.

(Vidi također Tumori jetre.)

Sami granulomi obično ne uzrokuju probleme, ali osvrt mora biti na uzrok granuloma.

Granulomi imaju mnogo uzroka. Najčešći su

  • Neki lijekovi

  • Određeni poremećaji koji utječu na cijelo tijelo (često infekcije, kao što su tuberkuloza i shistosomijaza)

  • Sarkoidoza

Granulomi se rjeđe javljaju u poremećajima jetre, ali mogu biti prisutni u primarnom bilijarnom kolangitisu.

Granulomi mogu nastati kada se stanice imunološkog sustava sakupe kako bi odgovorile na nadražujuće tvari ili zaštitile tijelo od stranih tvari u jetri. Obično, funkcija jetre je nepromijenjena, iako krvne pretrage povezane s jetrom mogu biti abnormalne. Granulomi mogu nastati kao dio raširene upale, koja može biti reakcija na lijek ili infekciju. Ako je upala raširena, može doći i do poremećaja u jetri. Rijetko, upala rezultira ožiljkom i visokim krvnim tlakom u venama koje dovode krv iz crijeva u jetru (zove se portalna hipertenzija).

Simptomi

Sami granulomi obično ne uzrokuju nikakve simptome. Jetra se može blago povećati i može doći do žutice. Drugi simptomi, ako se razviju, rezultat su poremećaja koji uzrokuje granulome. Granulomi uzrokovani sarkoidozom mogu nestati spontano ili ustrajati godinama bez izazivanja bilo kakvih primjetnih simptoma.

Idiopatski granulomatozni hepatitis je rijedak poremećaj nepoznatog uzroka. On uzrokuje granulome, groznicu, bolove u mišićima i umor. Ovi se simptomi javljaju povremeno tijekom godina.

Dijagnoza

  • Slikovne metode

  • Ponekad biopsija jetre

Liječnici postavljaju pitanja o uporabi droga i drugim poremećajima koji mogu uzrokovati granulome. Liječnici također rade krvne pretrage za procjenu funkcije jetre i slikovne pretrage, kao što je ultrazvuk, kompjutorizirana tomografija (CT) ili magnetska rezonancija (MRI). Međutim, rezultati mogu biti nedorečeni. Biopsija (uklanjanje malog uzorka jetrenog tkiva s iglom, te poslije pregled pod mikroskopom) može biti potrebna za potvrdu dijagnoze.

Drugi pretrage, kao kulture stanica mogu biti potrebne za dijagnostiku.

Liječenje

  • Liječenje temeljnog poremećaja

  • Kod sarkoidoze, ponekad kortikosteroidi

Liječi se temeljni poremećaj. Prekid uzimanja lijeka koji može uzrokovati granulome ili liječenje infekcija, obično uzrokuje nestanak granuloma.

Ponekad se za liječenje koriste kortikosteroidi kod sarkoidoze, ali nije jasno preveniraju li oni napredak bolesti.

Više informacija

  • American Liver Foundation