Provocirana vestibulodinija (Vulvarni vestibulitis)

Autor: Rosemary Basson, MD
Urednik sekcije: prim. Boris Ujević, dr. med.
Prijevod: Ivana Nikolac, dr. med.

Provocirana vestibulodinija (vulvarni vestibulitis) je povećana osjetljivost na bol u području otvora vagine (vestibul), što čini čak i nježni dodir ili stimulaciju bolnima.

Provocirana vestibulodinija je najčešći uzrok površinske boli koja se osjeća prilikom pokušaja ili odvijanja spolnog odnosa (dispareunija - vidi: Dispareunija). Događa se kada penis (ili dildo) ulazi u vaginu ili se kreće. Bol počinje odmah, smanjuje se kada se penis zaustavi i nastavlja se kad se penis ponovno pokrene.

Liječnici nisu sigurni zašto se to događa, no živčani putevi koji provode signale boli iz vulve i dijelova mozga koji obrađuju te signale fizički se mijenjaju (preoblikuju) i postaju osjetljiviji. Kao rezultat, dodir koji se inače čini blagim smatra se vrlo bolnim. Mišići u zdjelici također mogu biti zategnuti, povećavajući bol. Nakon spolnog odnosa, žene mogu imati osjećaj pečenja u području genitalija ili tijekom mokrenja.

Ponavljajuće gljivične genitalne infekcije (kandidijaza) mogu povećati rizik pojave ili pogoršanja provocirane vestibulodinije.

Provocirana vestibulodinija smatra se sindromom kronične boli. Bol perzistira, često godinama, osim ako je liječenje ublaži. Pojavljuje se kad god se pritisne područje oko otvora vagine. Žene koje imaju ovaj poremećaj često imaju druge vrste kronične boli, kao što su bol u čeljusti ili bol zbog sindroma iritabilnog crijeva.

Dijagnoza

Liječnici posumnjaju na dijagnozu na temelju opisa boli žene, uključujući i kada i gdje se pojavljuje. Da bi se potvrdila dijagnoza štapićem sa pamučnim vrhom ispituju se bolna područja. Prvo se štapićem lagano dodiruju područja za koja se ne očekuje da su bolna. Potom se dodiruju područja oko otvora vagine. Ako se pojavi bol, potvrđuje se dijagnoza.

Liječenje

Budući da se ovaj poremećaj smatra sindromom kronične boli, primjenjuju se mnoge vrste liječenja. Oni uključuju tehnike za upravljanje stresom, psihološke terapije koje pomažu ženama da se nose s mislima i emocijama koje prate bol, te specifičnim tretmanima za bol.

Žene mogu imati koristi od vrste psihološke terapije koja se zove kognitivna terapija utemeljena na usredotočenoj svjesnosti (MBCT -). Usredotočena svjesnost uključuje fokusiranje na ono što se događa u datom trenutku. MBCT se obično izvodi u malim skupinama i kombinira se s informacijama o kroničnoj boli, seksualnosti, stresu i provociranoj vestibulodiniji.

Kada su žene spremne za pokušaj seksa, mogu se primijeniti protuupalne ili anestetičke kreme (poput onih koje sadrže lidokain) na tom području. Koriste se dva puta dnevno. Liječnici poučavaju žene kako primjenjivati ove kreme na osjetljivom području, gdje su najučinkovitije. Korištenje ogledala, barem u početku, može pomoći. Protuupalne ili anestetičke kreme mogu pomoći prekinuti izmijenjene puteve živaca koji povećavaju osjetljivost na bol.

Izbjegavanje mogućih iritansa, kao što su sapuni, kupka s mjehurićima, dnevni ulošci i uske traperice mogu spriječiti iritaciju koja može pogoršati simptome. Vježbe opuštanja mišića zdjelice, joga i opće vježbe opuštanja mogu pomoći opustiti zdjelične (i druge) mišiće.

Ako žene s izazvanom vestibulodinijom imaju ponavljajuće gljivične infekcije, može im se propisati dugotrajna terapija kako bi se spriječile infekcije. Jedan takav tretman su kapsule borne kiseline, umetnute u vaginu jednom tjedno.

Ponekad se predlaže operacija uklanjanja dijela područja oko otvora vagine. Ovaj postupak uklanja hipersenzitivne živčane završetke, ali živci mogu ponovno rasti, a bol se može ponoviti.