Dakriocistitis

Autor: James Garrity, MD
Urednik sekcije: prof. dr. sc. Zoran Vatavuk, dr. med.
Prijevod: Ivan Jerković, dr. med.

Dakriocistitis je infekcija suzne (lakrimalne) vrećice, obično zbog blokade u suznom (nazolakrimalnom) kanalu.

Suza vrećica je mali spremnik u koji otiču suze. Uobičajeni uzrok dakriocistitisa je začepljenje nazolakrimalnog kanala, koji vodi iz suzne vrećice u nos.

Dakriocistitis se može iznenadna pojaviti (akutni) ili može biti dugotrajan (kroničan).

Simptomi dakriocistitisa

Često je infekcija dakriocistitisa blaga. Ponekad je infekcija teška i može uzrokovati povišenu temperaturu. Ponekad se može formirati gnoj (apsces), koji se može probiti kroz kožu, stvarajući prolaz za odvodnju.

Kod akutnog dakryocistitisa područje oko suzne vrećice je bolno, crveno i otečeno. Područje oko oka može postati crveno i vodenasto te može istjecati gnoj. Lagani pritisak primjenjen na suznu vrećicu može gurnuti gusti materijal kroz punktum (otvor na unutarnjem kutu vjeđe blizu nosa).

Kronični dakriocistitis uzrokuje oteklinu kože, koja se nalazi iznad malog spremnika u koji suze otječu (suza vrećica). Kada se primijeni pritisak, izbočina ne mora biti bolna, ali gnojni ili materijal poput sira često izlazi iz otvora na unutarnjem kutu vjeđe blizu nosa (punktum ili suzni kanalić). Osobe s kroničnim dakriocistitisom često imaju kronični konjunktivitis (crveno oko).

Dijagnoza dakriocistitisa

  • Simptomi i liječnički pregled

Liječnik dijagnosticira dakriocistitis na temelju simptoma i nalaza pregleda.

Liječenje dakriocistitisa

  • Za akutni dakriocistitis, antibiotici nakon kojih slijedi operacija.

  • Za kronični dakriocistitis, operacija.

Akutni dakryocistitis se obično liječi antibioticima uzimanjem na usta. Ako je prisutna povišena tjelesna temperatura ili ako je infekcija teška, mogu se primjeniti antibiotici intravenskim putem.. Primjena toplih obloga na upaljeno područje, nekoliko puta dnevno, također pomaže. Nakon što se akutna infekcija smiri, liječnici preporučuju pacijentima operaciju kako bi zaobišli blokadu (dakriocistorinostomija [DCR]) a zbog sprječavanja ponavljanja infekcije. DCR je također glavni tretman za kronični dakriocistitis.