Preventivni posjeti zdravstvenoj skrbi u dojenčadi

Autor: Deborah M. Consolini, MD
Urednik sekcije: prof. prim. dr. sc. Joško Markić, dr. med.
Prijevod: Mario Mašić, dr. med.

Zdravo dijete liječnik mora pregledati više puta tijekom prve godine života. Preventivni zdravstveni pregledi obično se odvijaju u roku od nekoliko dana nakon rođenja ili u dobi od 2 tjedna i u 1, 2, 4, 6 i 9 mjeseci starosti. Tijekom tih pregleda, liječnik koristi dobno-specifične smjernice kako bi pratio rast i razvoj dojenčeta i u komunikaciji s roditeljima provjerava različite razvojne miljokaze. ( vidi: Razvojni događaji (miljokazi razvoja) od rođenja do dobi od 12 mjeseci *). Ponekad se obavljaju testovi, a tijekom mnogih posjeta liječnik cijepi dijete protiv raznih bolesti ( vidi: Raspored cijepljenja u djetinjstvu).

Pregledi također omogućuju liječniku da educira roditelje o prehrani, spavanju, ponašanju, sigurnosti djece, prehrani, vježbanju i dobrim zdravstvenim navikama. Osim toga, liječnik savjetuje roditelje koje razvojne promjene treba očekivati u njihovog djeteta do sljedećeg posjeta.

Pregled

Liječnik bilježi dužinu i visinu, masu, i opseg glave . Liječnik pregledava dijete za različite abnormalnosti, znakove nasljednih poremećaja i razvojnih anomalija.

Radi se pregled očiju, a vid se testira. Dojenčad koja su rano (prematurno) rođena (prije isteka 32 tjedna razvoja u maternici) često zahtijevaju učestalije preglede očiju kao i pregled specijalista oftalmologa radi retinopatije prematurieta, koja se razvija kada su djeca rođena prerano, kada im se krvne žile u očima nisu u potpunosti razvile što može rezultirati sljepoćom.

Liječnik pregledava kukove djeteta kako bi pronašao znakove opuštenih ili iščašenih kukova (razvojna displazija kukova). Liječnik pregledava dječje zube, ako su prisutni, zbog mogućih šupljina, i usta zbog mlječaca, što je česta gljivična infekcija u dojenčadi. Liječnik također pregledava srce, pluća i trbuh.

Probir

Probiri se provode kako bi se procijenilo jesu li djeca izložena riziku nekih poremećaja.

Testovi iz krvi se rade kako bi se pronašla anemija ili izloženost olovu.

Testovi sluha se rade brzo nakon rođenja kako bi se utvrdilo ima li dojenče poremećaj ili gubitak sluha (pogledaj Probir sluha u novorođenčeta), a testovi se ponavljaju ako postoji opravdana zabrinutost za razvoj sluha u djeteta. ( vidi: Testovi probira i dijagnoza).

Dojenčad se pregledava kod čimbenika rizika za tuberkulozu u svim posjetima djece, obično počevši od 12. mjeseca. Oni koji imaju čimbenike rizika tada obično prolaze više probirnih testova na tuberkulozu.

Sigurnost

Liječnik daje roditeljima odgovarajuće sigurnosne smjernice.

Sljedeće sigurnosne smjernice primjenjuju se na dojenčad od rođenja do dobi od 12 mjeseci:

  • Upotrijebite automobilski komplet okrenut prema natrag.

  • Postavite bojler tople vode na 48°C ili manje.

  • Spriječite pad sa stolova za presvlačenje i oko stepenica.

  • Stavite dojenčad prilikom spavanja na leđa, koristite čvrst madrac, nemojte dijeliti krevet s djetetom i ne stavljajte jastuke, odbojnike, punjene životinje ili pokrivače u krevetić.

  • Nemojte davati djeci hranu i predmete koji mogu uzrokovati gušenje ili udisanje u pluća.

  • Nemojte koristiti hodalice.

  • Postavite sigurnosne zasune na ormariće i pokrijte električne utičnice.

  • Budite oprezni kada gledate dojenčad u kadi, u blizini bazena i kada uče hodati.

Prehrana i tjelovježba

Za dojenčad, preporuke za prehranu temelje se na dobi. Liječnik može pomoći roditeljima odvagnti koristi dojenja nasuprot hranjena mliječnim pripravkom i pružiti usmjerenje vezano uz prehranu čvrstim namirnicama.

Roditelji trebaju pružiti djeci siguran okoliš u kojem mogu lutati i istraživati. Igranje na otvorenom treba poticati od djetinjstva.