Preponska kila

Autor: Parswa Ansari, MD
Urednik sekcije: prof. dr. sc. Davor Štimac, dr. med.
Prijevod: Tajana Grenko, dr. med.

Preponska kila (ingvinalna hernija) je izbočenje dijela crijeva ili drugog trbušnog organa kroz otvor u trbušnoj stijenci prepona.

  • Prisutno je bezbolno izbočenje u preponama ili skrotumu.

  • Dijagnoza se postavlja uz pomoć ultrazvuka ili kompjutorske tomografije.

  • Kirurški zahvat je potreban kod pacijentica ženskog spola, ukoliko su kile simptomatske, inkarcerirane ili strangulirane.

(Vidi također Kile trbušne stijenke.)

Što je preponska kila?

Kod preponske kile dio crijeva ili drugog trbušnog organa prodire kroz otvor u trbušnom zidu i potom u ingvinalni (preponski) kanal. U ingvinalnom kanalu smjestio se sjemeni snop (lat. funiculus spermaticus), kojeg sačinjavaju sjemenovod, krvne žile, živci i druge strukture. Tijekom unutarmaterničnog života fetusa testisi se formiraju u trbuhu, a nekoliko tjedana prije rođenja prolaze kroz ingvinalni kanal do mošnji (skrotuma).

Preponska kila se proteže u prepone, no može doseći i skrotum. Češće se javljaju među muškom populacijom. Ovisno o točnom smještaju razlikujemo dvije vrste ingvinalnih hernija - izravne (direktne) i neizdravne (indirektne).

Ostale vrste kila (npr. umbilikalne i femoralne) pojavljuju se na drugim mjestima. Kod ingvinalnih kila otvor u trbušnom zidu može biti prisutan od rođenja (vidi Kile kod djece) ili se razviti kasnije u životu.

Simptomi

Invinalne kile uglavnom uzrokuju bezbolno izbočenje u preponama ili skrotumu. Izbočina povećava u stojećem položaju i smanjuje u ležećem, jer se crijevo pomiče naprijed-natrag ovisno o gravitaciji. Ponekad dio crijeva ostane zarobljen u skrotumu (inkarceracija). Ukoliko dođe do pritiska na zarobljeno crijevo, može se prekinuti njegova opskrba krvlju (strangulacija). Takvo crijevo odumire za svega za nekoliko sati (razvija se gangrena).

Dijagnoza

  • Pregled liječnika

  • Slikovne pretrage

Dijagnoza preponske kile temelji se na kliničkom pregledu. Liječnik pregledava prepone pacijenta dok stoji te dok se nakašljava. Kašalj povećava pritisak u trbušnoj šupljini. Ako osoba ima preponsku kilu, kašalj će uzrokovati njeno izbočenje prema van te ju učiniti vidljivijom. Kod muškaraca se mora pregledati i gornji dio skrotuma na način da se u toj regiji napravi pritisak prema gornjem dijelu abdomena te potvrdi ili isključi prisutnost kile.

Ultrazvuk ili kompjutorska tomografija (CT) u nekim slučajevima olakšavaju postavljanje dijagnoze.

Liječenje

  • Kirurški zahvat

Ingvinalne hernije u žena te simptomatske ingvinalne hernije u muškaraca moraju se kirurški liječiti. Kod muškaraca koji imaju ingvinalnu kilu operacija nije potrebna dok ne razviju tegobe. Operacija se može obaviti po redovnom kirurškom programu, u vrijeme koje odgovara samom bolesniku (elektivno).

S druge strane, inkarcerirane i strangulirane kile treba hitno operirati kako bi se crijevo oslobodilo iz preponskog kanala dok ne nastupi odumiranje tkiva (gangrena).