Pregled spondiloartritisa

Autor: Apostolos Kontzias, MD
Urednik sekcije: prof. dr. sc. Srđan Novak, dr. med.
Prijevod: FIlip Mirić, dr. med.

Spondiloartritis (koji se naziva i spondiloartropatija ili spondiloartritidis) je izraz koji se koristi za opisivanje skupine bolesti vezivnog tkiva koje uzrokuju izraženu upalu zglobova. Te bolesti utječu na zglobove i kralježnicu te dijele određena svojstva. Na primjer, mogu uzrokovati bol u leđima, upalu oka (uveitis), probavne simptome i osip. Neki su izrazito povezani s HLA-B27 genom. Budući da uzrokuju mnoge iste probleme i dijele genetske karakteristike, neki stručnjaci smatraju da ovi poremećaji dijele slične uzroke i načine izazivanja simptoma.

Spondiloartritis uzrokuje upalu zglobova, slično reumatoidnom artritisu. Međutim, u suprotnosti s reumatoidnim artritisom, reumatoidni faktor (vidi Krvni testovi) je negativan u spondiloartritisu (ovi poremećaji se također nazivaju i seronegativne spondiloartropatije). Ovi poremećaji uključuju

Spondiloartritis se također može razviti zajedno s probavnim stanjima (ponekad se naziva enteropatski artritis), kao što je upalna bolest crijeva, operacija crijevnih premosnica, ili Whippleova bolest.

Juvenilni spondiloartritis zahvaća donje ekstremitete, često zahvaća zglobove na suprotnim stranama tijela do različitih stupnjeva, a počinje najčešće kod dječaka u dobi od 7 do 16 godina.

Spondiloartritis se može razviti i kod osoba bez znakova drugih specifičnih spondiloartritisa (nediferencirani spondiloartritis). Liječenje nediferenciranog spondiloartritisa je slično liječenju reaktivnog artritisa. Antireumatski lijekovi koji modificiraju tijek bolesti (DMARDs) metotreksat i sulfasalazin mogu ublažiti simptome spondiloartritisa. Ponekad inhibitori faktora nekroze tumora ili ostali biološki lijekovi mogu biti potrebni.

Više informacija

  • Arthritis Foundation