Češnjak

Autor: Laura Shane-McWhorter, PharmD
Urednica sekcije: doc. dr. sc. Tajana Pavić, dr. med.
Prijevod: Valentina Ratkajec, dr. med.

Češnjak se dugo koristi u kuhanju i medicini. Kada je glavica češnjaka izrezana ili zdrobljena, oslobađa se nusproizvod aminokiselina nazvan alicin. Alicin je odgovoran za snažan miris češnjaka i njegova ljekovita svojstva.

Budući da se aktivni sastojci uništavaju prilikom drobljenja češnjaka, količina aktivnog sastojka u različitim oblicima češnjaka uvelike varira. Stari ekstrakt češnjaka (AGE), napravljen od češnjaka koji je odležao najmanje 20 mjeseci, ima stabilnije aktivne tvari od većine oblika. Čini se da konzumiranje dodataka češnjaka u ovom obliku ima najveću zdravstvene koristi i manje štetnih učinaka.

(Pogledaj Pregled Dodaci Prehrani.)

Medicinske tvrdnje

Češnjak smanjuje uobičajenu sposobnost zgrušavanja krvi. Budući da češnjak zaustavlja razmnožavanje mikroorganizama (poput bakterija), može se koristiti kao antiseptik i antibakterijski. U velikim dozama češnjak može blago smanjiti krvni tlak. Učinak češnjaka na snižavanje kolesterola bio je nedosljedan, ali istraživanja su pokazala da snižava razinu ukupnog kolesterola i lipoproteina niske gustoće (LDL) - lošeg kolesterola. Tvrdnje da češnjak pomaže u sprječavanju raka podupiru malo dokaza. Češnjak može neznatno sniziti razinu šećera u krvi.

U većini studija korišteni su stari ekstrakti češnjaka. Pripravci formulirani tako da imaju malo ili nimalo mirisa mogu biti neaktivni i treba ih proučavati.

Moguće nuspojave

Češnjak obično nema nikakvih štetnih učinaka osim stvaranja daha, tijela i majčinog mlijeka poput mirisa češnjaka. Međutim, konzumiranje velikih količina može uzrokovati mučninu i paljenje u ustima, jednjaku i želucu.

Moguće interakcije s lijekovima

Češnjak može djelovati s lijekovima koji sprječavaju stvaranje krvnih ugrušaka (kao što je varfarin), što povećava rizik od krvarenja. Dakle, češnjak se ne smije jesti ili uzimati kao dodatak tjedan dana prije operacije ili prije stomatološkog zahvata. Češnjak može biti u interakciji s lijekovima koji se koriste za liječenje infekcija HIV-om, što ih čini manje učinkovitim i može biti u interakciji lijekove koji smanjuju razinu šećera u krvi uzrokuje prekomjerno smanjenje razine šećera u krvi.

Više informacija

  • NIH Nationalni Centar za Komplementarno i Integrativno Zdravlje: Garlic