Hipertrofična stenoza pilorusa

Autor: William J. Cochran, MD
Urednik sekcije: prof. prim. dr. sc. Joško Markić, dr. med.
Prijevod: Antonia Jeličić Kadić, dr. med.

Hipertrofična stenoza pilorusa je otežan prolaza sadržaja iz želuca u crijeva zbog zadebljanja (hipertrofije) mišića na spoju između želuca i crijeva.

  • Zadebljani mišić stvara djelomičnu blokadu (opstrukciju) koja ometa prolaz sadržaja želuca u tanko crijevo.

  • Dijete dobro uzima obroke, ali snažno povraća (eksplozivno povraćanje, povraćanje u mlazu) ubrzo nakon jela i može dehidrirati ili biti pothranjen.

  • Dijagnoza se temelji ultrazvučnog pregleda trbuha.

  • Obično se dobro liječi intravenskom primjenom tekućine i manjim operativnim zahvatom.

Pilorus je mišićni sfinkter smješten na mjestu gdje se želudac spaja s prvim dijelom tankog crijeva (dvanaesnikom). Normalno, pilorus se aktivira kako bi hranu držao u želucu dok se probavi i opušta se kada je potrebno hranu pustiti u crijevo. Pilorus ponekad, iz nepoznatih razloga, postaje previše stisnut i zatvara prolaz (naziva se stenoza) te tako blokira prolaz sadržaja iz želuca u crijeva. Ovo se obično javlja tijekom prva dva mjeseca života.

Čimbenici rizika nastanka hipertrofične stenoze pilorusa

Rijetko, neka starija djeca imaju opstrukciju pilorusa uzrokovanu oticanjem zbog peptičkog ulkusa ili neuobičajenim poremećajem sličnim alergiji na hranu (kao što je eozinofilni gastroenteritis).

Simptomi

Dojenčad sa stenozom pilorusa su gladna jer iako se dobro hrane, snažno povraćaju (eksplozivno povraćanje) ubrzo nakon jela. Neka djeca toliko povraćaju da dehidriraju i pothranjena su. Dojenčad obično izgleda zdravo dok dehidracija ne postane izražene ili nema jasnih znakova pothranjenosti. Obično dojenčad postupno postaje dehidrirana i gube na težini tijekom nekoliko dana ili tjedana.. Neka djeca imaju žućkastu boju kože i bjeloočnice (žutica).

Dijagnoza

  • Ultrazvučni pregled trbuha

Tijekom pregleda liječnik može osjetiti malu kvržicu (veličine masline) u djetetovom trbuhu (uvećani pilorus). Povremeno, ako se novorođenče promatra neposredno nakon hranjenja i prije povraćanja, može se vidjeti valna kontrakcija na trbuhu koja se naziva peristaltički val. Za potvrdu dijagnoze obično se napravi ultrazvučni pregled trbuha.

Obilno se naprave krvne pretrage s ciljem procjene dehidracija i poremećaja elektrolita (metabolička alkaloza) koji su posljedica izraženog povraćanja.

Liječenje

  • Intravenska tekućina

  • Kirurško liječenje

Liječnici daju djeci tekućinu venom (intravenozno) kako bi liječili dehidraciju i ispravili poremećaje elektrolita.

Zatim, kirurg reže stisnuti mišić kako bi ublažio blokadu, omogućujući tako mliječnom pripravku ili majčinom mlijeku lakši prolaz u tanko crijevo. Ova operacija (nazvana piloromiotomija) je relativno mala, a većina dojenčadi može jesti nakon jednog dana od zahvata.