Otrovanje paracetamolom

Autori: Gerald F. O’Malley, DO
Rika O’Malley, MD
Urednik sekcije: Ivan Bekavac, dr. med.
Prijevod: Nikolina Benco Kordić, dr. med.
 • Ljudi nekad uzimaju previše proizvoda i preparata koji sadrže paracetamol te se time otruju

 • Ovisno o razini paracetamola u krvi, simptoma uopće ne mora biti, ali može doći do povraćanja i bolova u trbuhu, čak i do otkazivanja jetre i smrti.

 • Dijagnoza se temelji na razini paracetamola u krvi i rezultatima pretraga funkcije jetre.

 • Acetilcistein se daje kako bi se smanjila toksičnost paracetamola.

(Vidi također Pregled otrovanja.)

Više od 100 proizvoda sadrži paracetamol, učestali lijek protiv bolova bez recepta, koji je također prisutan u mnogim kombiniranim lijekovima na recept. Ako se u isto vrijeme konzumira nekoliko sličnih proizvoda, osoba može slučajno uzeti previše paracetamola. Mnogi proizvodi namijenjeni za upotrebu u djece dostupni su u više oblika - tekućem, u obliku tableta ili kapsula, a roditelj može pokušati primjeniti nekoliko preparata istovremeno ili u razmaku od nekoliko sati kako bi snizio povišenu temperaturu ili ublažio bol, ne shvaćajući da svi sadrže paracetamol.

Paracetamol je obično vrlo siguran lijek, čak i u velikim dozama, ali nije bezopasan. Da bi došlo do otrovanja, potrebno je popiti nekoliko puta više od preporučene doze paracetamola. Na primjer, osoba koja ima 65 kilograma, treba popiti odjednom najmanje 30 tableta od 325 miligrama da bi toksični učinci predoziranja paracetamolom bili mogući. Smrtni ishod je malo vjerovatan ako osoba ne uzme više od 40 tableta od 325 miligrama. Prema tome, jednokratno predoziranje paracetamolom koje uzrokuje ozbiljnu toksičnost obično nije slučajno.

Toksičnost se također može razviti ako se tijekom vremena uzima više manjih doza. U toksičnim dozama, paracetamol može oštetiti jetru. Zatajenje jetre može slijediti.

Simptomi

Većina predoziranja ne uzrokuje trenutne simptome. Ako je predoziranje teško, simptomi se razvijaju u 4 faze:

 • U fazi 1 (nakon nekoliko sati) može se javiti povraćanje, ali je bolesnik dobrog općeg stanja. Mnogi bolesnici nemaju simptome u fazi 1.

 • U fazi 2 (nakon 24 do 72 sata) mogu se razviti mučnina, povraćanje i bolovi u trbuhu. U ovoj fazi, krvne pretrage pokazuju da jetra ne funkcionira normalno.

 • U trećoj fazi (nakon 3 do 4 dana) povraćanje se pogoršava. Testovi pokazuju da jetra otkazuje, mogu se pojaviti žutica (žutilo očiju i kože) i krvarenje. Ponekad bubrezi zataje i gušterača se može upaliti (pankreatitis).

 • U fazi 4 (nakon 5 dana), osoba se ili oporavlja ili se razvije zatajenje jetre i često ostalih organa, što može biti smrtonosno.

Ako je toksičnost posljedica više manjih doza koje se uzimaju tijekom vremena, prvi znak otrovanja može biti poremećena funkcija jetre, ponekad s žuticom i / ili krvarenjem.

Dijagnoza

 • Razina paracetamola u krvi

 • Poremećeni nalazi funkcije jetre

Predoziranje paracetamolom liječnici trebaju uzeti u obzir kod bolesnika koji su svojevoljno uzeli lijekove kao pokušaj samoubojstva, kod djece koja su liječena lijekovima za kašalj ili lijekovima za prehladu koji sadrže paracetamol te kod bolesnika koji su slučajno popili paracetamol.

Liječnici mogu predvidjeti mogućnost toksičnosti paracetamola po količini unesenog paracetamola ili, točnije, po razini paracetamola u krvi bolesnika. Razina paracetamola u krvi, izmjerena između 4 sata te 24 sata nakon uzimanja paracetamola, može pomoći u predviđanju ozbiljnosti oštećenja jetre. Krvne pretrage te nalazi jetrene funkcije mogu pomoći, posebno ako je toksičnost mogla biti rezultat manjih doza ponavljanih tijekom vremena.

Liječenje

 • Aktivni ugljen i / ili acetilcistein

 • Ponekad, liječenje zatajenja jetre ili presađivanje jetre

Ako je paracetamol uzet unutar prethodnih 1-2 sata, može se dati aktivni ugljen.

Ako je razina paracetamola u krvi visoka, acetilcistein se općenito daje na usta ili u venu kako bi se smanjila toksičnost paracetamola. Acetilcistein se daje u nekoliko doza, u trajanju od jedan ili nekoliko dana. Ovaj antidot pomaže u sprječavanju oštećenja jetre, ali ne pomaže kod već nastale ozljede. Stoga se acetilcistein mora dati prije oštećenja jetre. Liječenje zatajenja jetre ili presađivanje jetre također može biti potrebno.

Ako je toksičnost rezultat višestrukih manjih doza tijekom vremena, predviđanje tijeka oštećenja jetre je vrlo teško. Acetilcistein se primjenjuje ako nalazi ukazuju na moguće oštećenje jetre, a ponekad i ako je oštećenje jetre već razvijeno.

Više informacija

 • American Association of Poison Control Centers; 1-800-222-1222