Kongestivna hepatomegalija

Autor: Nicholas T. Orfanidis, MD
Urednik sekcije: prof. dr. sc. Davor Štimac, dr. med.
Prijevod: Anja Radovan, dr. med.

Kongestivna hepatomegalija je povećana rezerva krvi koja se nakuplja u jetri kao posljedica zatajenja srca.

(Vidi također Pregled poremećaja jetre u krvnim žilama.)

Teško zatajenje srca uzrokuje zaostajanje krvi iz srca u donjoj šupljoj veni (vena koja prenosi krv iz donjih dijelova tijela u srce). Takva kongestija povećava pritisak u donjoj šupljoj veni te u drugim venama koje nose krv, uključujući hepatične vene (koje ispuštaju krv iz jetre). Ako je taj pritisak dovoljno visok, jetra postaje zagušena krvlju i dolazi do njene disfunkcije.

Većina ljudi nema simptome izvan onih vezanih uz zatajenje srca. Kod drugih ljudi, kongestivna jetra uzrokuje nelagodu u trbuhu, koja je obično blaga. Jetra (u gornjem desnom dijelu trbuha) je osjetljiva i povećana. U teškim slučajevima, koža i bjeloočnice mogu postati žute - poremećaj se zove žutica. U abdomenu se može nakupiti tekućina - poremećaj se zove ascites. Slezena također ima tendenciju povećavanja. Ako je kongestija ozbiljna i kronična, oštećenje jetre ili čak (ciroza) se razvija.

Liječnici sumnjaju na poremećaj kod osoba sa zatajenjem srca koje imaju tipične simptome. Liječnici pregledavaju osobu i obavljaju krvne pretrage kako bi utvrdili koliko dobro funkcionira jetra i je li oštećena (testovi funkcije jetre) te za procjenu zgrušavanja krvi. Dijagnoza se temelji na simptomima i rezultatima pregleda te krvnim testovima. Kongestivnu hepatomegaliju je važno identificirati uglavnom zato što ukazuje na to koliko je ozbiljno zatajenje srca.

Terapija se usredotočuje na liječenje zatajenja srca. Takvo liječenje može vratiti normalnu funkciju jetre.