Suženje žučnih vodova zbog AIDS-a

Autor: Ali A. Siddiqui, MD
Urednik sekcije: prof. dr. sc. Davor Štimac, dr. med.
Prijevod: Anja Radovan, dr. med.

Bolesnici s AIDS-om imaju tendenciju da razviju određene neuobičajene infekcije jer im je imunološki sustav oslabljen. Takve se infekcije nazivaju oportunističkim infekcijama jer koriste slabi imunološki sustav. Ove infekcije mogu dovesti do sužavanja žučnih vodova-poremećaj koji se naziva AIDS kolangiopatija. Najčešće se vodovi sužavaju kao posljedica ožiljkastog zarastanja nakon upale.

(Vidi također Pregled poremećaja žučnog mjehura i žučnih vodova.)

Prije upotrebe lijekova za liječenje HIV infekcije (antiretrovirusna terapija) AIDS kolangiopatija se razvila u oko četvrtine osoba oboljelih od AIDS-a.

Poremećaj uzrokuje bolove u gornjem i srednjem dijelu trbuha. Ako infekcija utječe na tanko crijevo, bolesnici također mogu imati i proljev. U nekolicine bolesnikajavlja se i groznica i žutica (žućkasta promjena boje kože i bjeloočnica).

Dijagnoza

  • Endoskopska retrogradna kolangiopankreatografija (ERCP) ili ultrazvuk

ERCP se može učiniti kako bi se potvrdila dijagnoza, jer omogućuje liječnicima da uzmu uzorak zaraženog tkiva za pregled pod mikroskopom. Tada liječnici mogu identificirati mikroorganizam koji uzrokuje infekciju. Tijekom ERCP-a, liječnici također mogu proširiti sužene žučne kanale i tako ublažiti simptome.

Za ERCP, fleksibilna cijev za gledanje (endoskop) s kirurškim dodacima prolazi kroz usta, kroz jednjak, želudac i u tanko crijevo ( vidi: Razumijevanje endoskopske retrogradne kolangiopanokreatografije). Kroz endoskop se propušta tanki kateter kroz prstenasti mišić između zajedničkih žučnih i pankreasnih kanala i tankog crijeva (sfinkter Oddija) i gore u zajednički žučni vod. Zatim se kroz kateter u žučne kanale ubrizgava radioaktivno kontrastno sredstvo, koje je vidljivo na rendgenskim zrakama, a uzimaju se x-zrake kako bi se otkrile abnormalnosti.

Alternativno, ultrazvuk se može učiniti kako bi se potvrdila dijagnoza. Manje je invazivna i vrlo precizna.

Krvne pretrage kako bi se odredilo koliko dobro funkcionira jetra i je li oštećena (testovi funkcije jetre) obično se također obavljaju. Rezultati mogu potvrditi dijagnozu.

Liječenje

  • Kirurško

  • Antimikrobni lijekovi

Tijekom ERCP-a, kirurški instrument prolazi kroz endoskop i koristi se za rezanje sfinktera Oddija - postupak koji se naziva endoskopska sfinkterotomija. Rezanje sfinktera Oddija omogućuje protok žuči u tanko crijevo. Ovaj postupak olakšava bol, žuticu i upalu. Ako se sužava samo jedan dio kanala, cijev se može proći kroz endoskop i smjestiti na zahvaćeno mjesto kako bi se proširila.

Antimikrobni lijekovi daju se za liječenje infekcije.

Više informacija

  • International Foundation for Functional Gastrointestinal Disorders

  • National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases