Pregled ozljeda oka

Autor: Ann P. Murchison, MD, MPH
Urednik sekcije: Ivan Bekavac, dr. med.
Prijevod: Sven Šimunić, dr. med.

Struktura lica i očiju prikladna je za zaštitu očiju od ozljeda. Očna jabučica je postavljena u orbitu, šupljina okružena jakim, koščatim grebenom. Kapci se brzo zatvaraju kako bi stvorili prepreku stranim objektima, a oko može ponekad tolerirati manji utjecaj bez oštećenja.

Zbog ovih zaštitnih svojstava, mnoge ozljede oka možda neće utjecati na očnu jabučicu ili prouzročiti značajnu štetu. Međutim, ozljede treba procijeniti jer povremeno postoji oštećenje oka koje zahtjeva liječenje ili utječe na vid. U rijetkim slučajevima, vid se može potpuno izgubiti ili se oko mora ukloniti.

Strukture koje štite oko
 

Uzroci

Uobičajeni uzroci ozljeda oka uključuju kućne ili industrijske nesreće (na primjer, od korištenja čekića [vidi Strana tijela u dubini oka] ili tekućih kemikalija ili čistača [vidi Opekline oka]), napadi, sportske ozljede (uključujući ozljede od zračnog ili paintball oružja), i nesreće motornih vozila (uključujući ozljede od zračnog jastuka). Izlaganje jakom ultraljubičastom svjetlu, poput luka pri zavarivanju ili jarke sunčeve svjetlosti koja se odbija od snijega, može ozlijediti prozirnu kupolu na prednjoj površini oka (rožnica—vidi Površinski punktiformni keratitis). Osobe s ozljedama oka mogu imati i druge ozljede glave ili vrata.

Udarac može uzrokovati ozljede oka i oštetiti

Udarac može uzrokovati nagnječenje (kontuzije) i razderotine (laceracije) na tkivima oka. Navedno može dovesti do krvarenja iz prednjeg dijela oka (hifema), stražnjeg dijela oka (krvarenje u staklovinu), kidanja šarenice, pomicanja (iščašenje) leće, i lomljenja (prijelom) kostiju koje okružuju oko (prijelom orbite).

Procjena

Osobu s ozljedom oka treba pregledati liječnik. Naočale (ako se nose) treba donijeti tako da se vid osobe može procijeniti normalnom korekcijom. Ova procjena može pomoći liječniku da zna je li neki nenormalni vid novi ili stari problem.

Pregled očiju može uključivati pažljivu procjenu zjenice (crna točka u sredini oka) i pokreta očiju, kao i ispitivanje s biomikroskopom i oftalmoskopiju. Procjepna lampa sadrži svjetlo, podesivi binokularni instrument za povećavanje i stol koji podešava položaj tih komponenti. Procjepnom lampom procjenjuje se uglavnom prednji dio oka, osobito površina oka i kapak. Oftalmoskopija uglavnom procjenjuje stražnji dio oka. Često se oftalmoskopija obavlja nakon što se oko proširi s kapima za oči, kao što su ciklopentolat i fenilefrin. Nakon proširenja može se vidjeti veći dio oka, osobito mrežnica.

Ako je ozljeda ozbiljna, osobito ako utječe na vid, liječnik koji prvi pregleda pacijenta upućuje oftalmologu (liječnika koji se specijalizirao za procjenu i liječenje - kirurški i nekirurški - očnih bolesti) na pregled i liječenje. Ozlijeđene oči mogu biti vrlo otečene i teško ih je otvoriti, ali liječnici moraju otvoriti oči kako bi ih pregledali i utvrdili koje će ozljede trebati liječenje. Oči se gotovo uvijek mogu lagano otvoriti, iako su za to potrebni instrumenti. To treba učiniti oprezno kako bi se izbjegao pritisak na očnu jabučicu u slučaju da dođe do bilo kakvog oštećenja očne jabučice.

Prevencija

Upotreba zaštitnih naočala ili drugih štitnika za oči, kao što su one izrađene od polikarbonatnih leća u omotanom poliamidnom okviru, jednostavna je mjera opreza koja uvelike smanjuje rizik od ozljeda. Određene zaštitne naočale dostupne su za razne sportove kao i za građevinske radove.