Testovi vezani uz kiselost želuca i refluks (vraćanje sadržaja)

Autor: Jonathan Gotfried, MD
Urednik sekcije: prof. dr. sc. Davor Štimac, dr. med.
Prijevod: Filip Brusić, dr. med.

Testovi za procjenu kiselosti želuca i refluksa (vraćanja sadržaja) uglavnom se koriste za dijagnosticiranje refluksa kiseline u jednjak (mišićna cijev koja vodi od grla do želuca). Testovi mogu koristiti monitor na maloj fleksibilnoj cijevi (kateteru) koja se nalazi u jednjaku ili bežičnom uređaju za praćenje kiselosti koji se privremeno pričvrsti na donji dio jednjaka. Ljudi ne smiju ništa jesti niti piti nakon ponoći dan prije pretrage. Nakon postavljanje uređaja za praćenje pacijenti mogu ići kući i jesti i piti kao i obično. Uređaji obično ostaju postavljeni 24 do 48 sati. Komplikacije su vrlo rijetke.

Praćenje uz pomoć katetera

Liječnik provlači tanku, savitljivu, plastičnu cjevčicu kroz pacijentov nos u jednjak. Cjevčica ostaje na taj način postavljena 24 sata. Cjevčica sadrži jednu ili više pH sondi (pH je mjera kiselosti. Sonda detektira kiselinu koja se iz želuca vraća u jednjak. To nazivamo refluksom kiseline. Podaci koje sonda bilježi spremaju se na uređaj kojeg pacijent nosi i koji je žicama povezan sa sondom. Pacijent bilježi simptome, vrijeme i trajanje obroka i spavanja kroz 24 sata. Podaci prikupljeni sondom uspoređuju se s podacima o simptomima pacijenta kako bi se uvidjelo jesu li se simptomi pojavili kada je kiselina bila prisutna. Neki od novijih katetera također sadrže sonde koje mogu otkriti bilo koju tekućinu koja izlazi iz želuca, bez obzira na kiselost. Ti noviji kateteri, stoga, mogu mjeriti i kiselinski i ne-kiselinski refluks u jednjak.

Bežično praćenje

Liječnici također mogu pratiti razinu kiselosti u jednjaku uz pomoć bežične pH-osjetljive kapsule. Liječnik takvu kapsulu u donji dio jednjaka postavlja uz pomoć savitljive cijevi za gledanje (endoskop). Kapsula kontinuirano prati kolika je izloženost kiselini tijekom 48 sati. Podatke prenosi bežično do prijemnika kojeg nosi pacijent. Dakle, za razliku od pretrage uz pomoć katetera, cijev nije prisutna u nosu za vrijeme trajanja pretrage. Slično kao i kod praćenja uz pomoć katetera, pacijent bilježi svoje simptome, obroke i spavanje za vrijeme trajanja pretrage, tako da liječnici mogu utvrditi jesu li se simptomi pojavili kada je kiselina prisutna. Kapsulu nije potrebno uklanjati, jer ona obično sama otpadne u roku od tjedan dana te se izbaci stolicom. Kapsulu nije potrebno izvaditi iz stolice jer podatke prenosi bežično dok je pričvršćena.