Frakture ploče rasta

Autor: Danielle Campagne, MD

Prijelomi ploča rasta događaju se u područjima na krajevima kostiju. Ta područja (tzv. Ploče rasta) omogućuju djeci da rastu. Prijelomi ploča rasta javljaju se samo u djece i adolescenata.

  • Ploča za rast može biti slomljena kada se ponovi stres na kost ili kada su djeca povrijeđena.

  • Ako je ploča za rast prelomljena, područje iznad njega je bolno i otečeno, a djeca imaju poteškoća pri pomicanju zahvaćenog ekstremiteta.

  • Kosti mogu prestati rasti ili narasti krivo.

  • Liječnici sumnjaju da je ovaj prijelom zasnovan na simptomima i obično ga može dijagnosticirati na temelju rendgenskih zraka.

  • Neki prijelomi ploče rasta tretiraju se lijevanjem ili udlagom, ali ako je fraktura jača, slomljeni dijelovi kosti se vraćaju na mjesto (smanjeno) sa ili bez operacije, a zatim se primjenjuje lijevak.

(See also Overview of Fractures.)

Tablice rasta su područja hrskavice u dugim kostima (kao što su kosti ruke i noge). Kostima se omogućuje produljenje dok djeca ne dostignu svoju punu visinu. Kada je rast završen, ploče rasta zamjenjuju se kostima. Kada se zaustavi rast varira u odnosu na kost, sve ploče za rast zamjenjuju se kostima do dobi od 20 godina.

Budući da je hrskavica krhkija od kostiju, ploče rasta su posebno osjetljive na frakture. Kada se ploča za rast prelomi, kost može prestati rasti ili rasti krivo. Ako je zglob uključen, može biti trajno oštećen, što dovodi do artritisa.

Fraktura se može pojaviti ravno preko ploče rasta, odvajajući kost od hrskavice. Ili se fraktura može protezati iznad ili ispod ploče rasta, ponekad sve do kraja kosti i do zgloba. Najozbiljniji tip prijeloma je kompresijski prijelom (kada se rastuća ploča razbije).

uzroci

Mogu nastati prijelomi ploče rasta

  • Biti u nesreći kao što je pad ili automobilska nesreća

  • Stavljajući stres na kosti

Kosti mogu biti pod stresom ponavljajući isto gibanje iznova i iznova, kao kad se djeca ili adolescenti treniraju kao gimnastičari, vrčevi ili trkači na duge staze.

simptomi

Područje iznad ploče za rast je bolno, osobito kada je dodirnuto. Ovo područje je također otečeno i može biti toplo. Djeca imaju poteškoća pri pomicanju zahvaćenog uda ili stavljanju na njega težine ili pritiska.

Dijagnoza

  • Rendgenski zraci

Ako djeca imaju simptome koji upućuju na prijelom ploče, treba ih odvesti liječniku ili hitnoj službi.

Liječnici sumnjaju na frakturu ploče rasta na temelju simptoma.

X-zrake mogu otkriti većinu prijeloma ploča rasta. Međutim, neki tipovi prijeloma ploče rasta ne mogu se otkriti. Ponekad se pretpostavlja da djeca imaju frakturu i da se prema tome liječe (s lijevkom ili udlagom). Zatim se preispituju za nekoliko dana. Ako je područje još uvijek osjetljivo i bolno, vjerojatno imaju prijelom ploče rasta.

liječenje

  • Glava ili udlaga

  • Preustroj slomljenih kostiju učinjen sa ili bez operacije

Neke frakture ploča rasta tretiraju se imobilizacijom zahvaćenog područja - primjerice, s lijevkom ili udlagom. Ako su slomljeni dijelovi kosti široko odvojeni ili se lom proširuje u zglob, razbijeni komadi se ponovno poravnaju ili ponovno postavljaju (nazivaju se redukcija).

Ovisno o tipu prijeloma rasta, smanjenje može ili ne mora uključivati operaciju. Kada je to moguće, liječnici pomiču dijelove kostiju natrag na mjestu izvan tijela - bez rezanja. Tada se koristi lijevak ili udlaga za držanje kostiju na mjestu.

Ponekad smanjenje zahtijeva operaciju, obično otvorena redukcija i unutarnja fiksacija (ILI AKO). Kada se ORIF završi, slomljene kosti se vraćaju na mjesto i drže na mjestu kombinacijom metalnih žica, igala, vijaka, šipki i ploča.

Ako se ploča za rast zgnječi, djeca se upućuju pedijatrijskom ortopedu jer takve ozljede gotovo uvijek rezultiraju abnormalnim rastom.