Inkluzijske i epidermalne ciste vulve

Autor: Charlie C. Kilpatrick, MD, MEd
Urednik sekcije: prim. Boris Ujević, dr. med.
Prijevod: Josipa Paić, dr. med.

Ciste koje se razvijaju na vulvi uključuju inkluzijske ciste i epidermalne ciste. Inkluzijske ciste vulve su male vrećice koje sadrže tkivo s površine vulve. Vulvarne epidermalne ciste su slične, ali sadrže izlučevine iz uljnih žlijezda u blizini folikula dlake.

Inkluzijske ciste su najčešće ciste vulve. Vulva (stidnica) je područje koje podrazumijeva vanjske spolne organe. Inkluzijske ciste također se mogu razviti u rodnici. Mogu biti posljedica ozljeda, kao što su laceracije nastale tijekom porođaja djeteta. Kada je vulva ozlijeđena, tkivo s njene površine (epitelno tkivo) može biti zarobljeno ispod površine. Neke inkluzijske ciste razvijaju se i same.

Epidermalne ciste mogu se razviti kada se blokiraju izvodni kanalići lojnih žlijezda. Izlučevine tih žlijezda se tada nakupljaju ispod površine kože.

Obje vrste navedenih cisti se mogu povećati i ponekad postati inficirane. Inficirane ciste mogu biti crvene i osjetljive na dodir te čine spolni odnos bolnim.

Ciste koje se ne inficiraju obično ne uzrokuju nikakve simptome, ali povremeno uzrokuju iritaciju. Ciste su bijele ili žute boje i obično su manje od 1 cm u promjeru.

Dijagnoza

  • Ginekološki pregled

Liječnici obično mogu vidjeti ili osjetiti ciste tijekom ginekološkog pregleda.

Liječenje

  • Uklanjanje ciste ili cista

Ako ciste uzrokuju simptome, one se uklanjaju. Ako žene imaju samo jednu cistu, ubrizgava se lokalni anestetik kako bi se otupio osjet boli u tom području. Ako žene imaju nekoliko cista, liječnici mogu koristiti regionalnu anesteziju kako bi otupili osjet boli u većem području ili opću anesteziju koja uzrokuje gubitak svijesti.