Uobičajeni urođeni madeži i manje kožne promjene novorođenčadi

Autor: Robert L. Stavis, PhD, MD
Urednik sekcije: prof. prim. dr. sc. Joško Markić, dr. med.
Prijevod: Dora Jelinek, dr. med.

Postoji nekoliko promjena kože koja se smatraju normalnim kod novorođenčadi.

Modrice ili promjene na licu i skalpu novorođenčadi mogu se pojaviti kao posljedica kontrakcija maternice koje su pritiskale plod na strukture zdjelice i/ili uporabe forcepsa. Modrice nogu i stopala mogu se pojaviti nakon poroda zatkom. Modrice obično nestaju za nekoliko dana.

Ružičaste promjene koje su uzrokovane proširenjem kapilara ispod kože, mogu se pojaviti na čelu iznad nosa, gornjim kapcima ili stražnjem dijelu vrata (gdje se nazivaju rodini ugrizi). Ova vrsta madeža blijedi kako dijete raste, ali ponekad ostaje kao blijeda oznaka koja postaje svjetlija kada je dijete uzbuđeno ili uznemireno.

Milija su sitne, biserno bijele ciste koje se obično nalaze na nosu i obrazima. One su uzrokovane začepljenim kanalima znojnih žlijezda. Milija postaju manja ili nestaju tijekom nekoliko tjedana.

Bijele ili žućkaste ciste ponekad se nalaze na desni ili u središtu krova usta (nazivaju se Epsteinovi biseri). Ne zahtijevaju liječenje. Ove ciste nestaju za 1 do 2 tjedna.

Mongolske pjege su plavičasto-siva, ravna područja kože koja se obično pojavljuju na donjem dijelu leđa ili stražnjice. Oni se obično javljaju u crne rase ili azijske novorođenčadi, postaju manje vidljive s dobi i ne zahtijevaju liječenje.

Infantilni hemangiomi (jagodasti madeži) su uobičajeni urođeni madeži. Koža je jarko crvena ili plavičasta i mogu se pojaviti bilo gdje na koži, obično na glavi i vratu. Infantilni hemangiomi se razvijaju ubrzo nakon rođenja i obično brzo rastu tijekom prve godine života. Nakon 12 do 18 mjeseci, hemangiomi se smanjuju i postaju sve svijetliji pa do vremena kada dijete krene u školu, većina ih više nije vidljiva. Većina hemangioma ne zahtjeva liječenje, ali ovisno o njihovoj veličini i mjestu, ponekad se liječe laserskom terapijom ili lijekom kao što je propranolol.

Vinski madeži su ravni ružičasti, crveni ili purpurni madeži. Oni su uzrokovani malformiranim krvnim žilama. Vinski madeži mogu biti mali ili pokrivati velike površine tijela. Sami vinski madeži su bezopasni, ali neki se mogu pojaviti kao dio ozbiljnog neurološkog poremećaja Sturge-Weberovog sindroma. Promjene boje kože su trajne. Laserska terapija može se koristiti za liječenje nekih vinskih madeža.