Smanjen libido kod muškaraca

Autor: Irvin H. Hirsch, MD
Urednica sekcije: mr. sc. Iva Kožul Salihagić, dr. med.
Prijevod: mr. sc. Iva Kožul Salihagić, dr. med.

Smanjeni libido je smanjenje seksualnog nagona.

(Vidi također Pregled seksualne disfunkcije u muškaraca.)

Seksualni nagon (libido) uvelike varira među muškarcima i može se privremeno smanjiti zbog stanja kao što je umor ili tjeskoba. Libido također ima tendenciju da se postupno smanjuje s dobi. Dugoročno nizak libido može uzrokovati stres parovima.

Povremeno, nizak libido može biti doživotni problem koji je posljedica traumatskih seksualnih iskustava iz djetinjstva ili naučenog potiskivanja seksualnih misli. Najčešće se, međutim, nizak libido razvija nakon godina normalne seksualne želje. Psihološki čimbenici, kao što su depresija, tjeskoba i problemi s odnosima, čest su uzrok. Kronična bolest bubrega može smanjiti libido. Neki lijekovi (kao što su oni koji se koriste za liječenje depresije, tjeskobe ili uznapredovalog raka prostate) mogu smanjiti razinu testosterona u krvi te sniziti libido.

Kada se libido smanji, muškarci imaju manje seksualnih misli i maštanja, a manje su zainteresirani za seks te se rjeđe upuštaju u seksualne aktivnosti. Čak i seksualna stimulacija, prizori, riječi ili dodir, možda neće izazvati interes. Muškarci s niskim libidom često zadržavaju sposobnost za seksualnu funkciju i ponekad mogu nastaviti seksualnu aktivnost kako bi zadovoljili svog partnera.

Razina testosterona može se mjeriti testovima iz krvi. Dijagnoza niskog testosterona (hipogonadizam) postavlja se na temelju opisa simptoma samog muškarca te niskim razinama testosterona u krvi.

Liječenje

Ako je uzrok psihološki, razne psihološke terapije, uključujući i bihevioralne terapije, mogu pomoći. Savjetovanje može pomoći paru suočiti se s problemima u odnosu. Muškarci bi također trebali razumjeti ulogu stresa i njegov utjecaj na fizičku funkciju.

Ako je razina testosterona niska, nadomjestak testosterona može se dati u obliku flastera ili gela nanesenog na kožu ili kao injekcija. Za takve tretmane se ranije mislilo da malo povećavaju rizik od srčanog ili moždanog udara. Međutim, većina studija nije potvrdila ove nalaze. Nadomjestak testosterona se ne preporučuje osim ako je razina testosterona u krvi niska. Ako je neki lijek uzrok niskoj razini testosterona liječnik može razmotriti primjenu nekog drugog lijeka.