Kontaktni vrijedovi

Autor: Clarence T. Sasaki, MD
Urednik sekcije: prof. dr. sc. Davor Vagić, dr. med.
Prijevod: doc. dr. sc. Alan Pegan, dr. med.

Kontaktni ulkusi vokalne vrpce su sirove rane na sluznici koja prekriva hrskavicu na koju su pričvršćene glasnice.

Kontaktni vrijedovi obično su uzrokovane zlouporabom glasa , u obliku ponavljanih naglih podizanja glasa na početku govora. Stoga se te promjene obično javljaju u pjevača, učitelja, propovjednika, prodajnh predstavnika, odvjetnika i drugih ljudi čije zanimanje zahtijeva da razgovaraju ili na drugi način koriste svoj glas (glasovni profesionalci). Kontaktni vrijedovi mogu se razviti u granulome.

Kontakt glasiljki s želučenom kiselinom pristuan kod laringofaringealnog refluksa(LPR) može uzrokovati ili pogoršati čireve u kontaktu s glasiljkama.

Endotrahealna intubacija (umetanje plastične cijevi za disanje kroz usta ili nos u dušnik) može uzrokovati čireve u kontaktu s glasnicama ako je cijev prevelika.

Dali si znao...
  • Laringofaringealni refluks može uzrokovati nastanak čireva na glasnicama.

Simptomi uključuju blagu bol tijekom govora ili gutanja i različite stupnjeve promuklosti.

Dijagnoza

  • Pregled ogledalcem ili fiberoptikom

  • Povremeno biopsija

Liječnik postavlja dijagnozu kontaktnih ulkusa glasiljki pregledom ogledalcom ili fiberoptikom.

Povremeno se uzme mali uzorak tkiva i pregledava pod mikroskopom (biopsija) kako bi se osiguralo da ulkusi nisu zloćudni (maligni) i da nisu uzrokovani tuberkulozom.

Liječenje

  • Odmaranje glasa

  • Glasovna terapija

  • Za laringofaringealni refluks, uzimanje antacida, blokatora protonske pumpe, suzdržavanje od obroka neposredno prije vremena za spavanje.

  • Ponekad, antibiotici

Liječenje vrijedova glasiljka uključuje odmaranje glasa, što je moguće manje razgovora u trajanju od najmanje 6 tjedana, tako da čirevi mogu zacijeliti. Šaputanje može uzrokovati daljnje ozljede i također ga treba izbjegavati.

Kako bi izbjegli ponavljanje, osobe koje razviju kontaktne ulceracije trebaju glasovnu terapiju kako bi naučili kako pravilno koristiti glas. Fonijatar i logoped mogu pružiti takve upute.

Liječenje laringofaringealnog refluksa također pomaže kod liječnja vrijeda glasiljka. Ako osoba ima laringofaringealni refluks i vrijedove uzrokovane refluskom, liječenje uključuje uzimanje antacida, blokatora protonske pumpe, suzdržavanje od obroka u roku od 2 sata prije spavanja te držanje glavena povišenom za vrijeme spavanja.

Antibiotici mogu pomoći u sprječavanju bakterijskih infekcija.