Kanabinoidi, sintetički

Autori: Gerald F. O’Malley, DO
Rika O’Malley, MD
Urednik sekcije: Ivan Bekavac, dr. med.
Prijevod: Nikola Žaja, dr. med.

Kanabis je izraz za marihuanu. Tetrahidrokanabinol (THC) glavni je aktivni sastojak marihuane. Sintetski kanabinoidi su umjetno proizvedene droge slične THC-u. Obično ih se prska po osušenom biljnom materijalu i puši ili ih se inhalira kao paru iz e-cigareta. Postoje mnoge kemijske obitelji sintetskih kanabinoida, a redovito se otkrivaju novi spojevi.

(Vidi također Korištenje i zlouporaba droga.)

Simptomi

Različiti kanabinoidi imaju različite učinke, a mnogi kratkoročni i dugoročni učinci ostaju nepoznati. Međutim, postoje tri glavne kategorije učinaka:

  • Psihijatrijski: Zbunjenost, uznemirenost, halucinacije i psihoza (gubitak kontakta sa stvarnošću) mogu biti trajni

  • Kardiovaskularni: Visoki krvni tlak, ubrzan rad srca (tahikardija), i srčani udar

  • Neurološki: zamućen vid, obilno znojenje i konvulzije

Ostali učinci uključuju povraćanje, visoku tjelesnu temperaturu (hipertermija) oštećenje mišića i zatajenje bubrega.

Dijagnoza

  • Liječnička procjena

Liječnici obično postavljaju dijagnozu na temelju onoga što kažu ljudi ili njihovi prijatelji. Rutinski testovi urina ne otkrivaju sintetske kanabinoide.

Ljudima koji pokazuju znakove ozbiljne akutne intoksikacije često su potrebni testovi kojima se istražuju komplikacije. Liječnici obično obavljaju krvne pretrage, kako bi provjerili krvnu sliku, elektrolite i funkciju bubrega, te elektrokardiogram (EKG) za provjeru srčanog ritma. Njihov urin se također može testirati na mioglobin, što ukazuje na oštećenje mišića.

Liječenje

  • Intravenski sedativi

  • Intravenske tekućine

Tipični tretmani, koji uključuju intravenske sedative (benzodiazepine) i tekućine te potpornu njegu, obično su dovoljni. Bolesnici s opasno visokom tjelesnom temperaturom (hipertermija), kontinuirano ubrzanim radom srca, uznemirenošću ili visokim serumskim kreatininom (koji ukazuje na moguće probleme s bubrezima) treba hospitalizirati i nadzirati razgradnju mišića te oštećenje srca i bubrega.

Više informacija

  • National Institute on Drug Abuse (NIDA)

  • Substance Abuse and Mental Health Services Administration (SAMHSA)