Izrasline na vjeđama

Autor: James Garrity, MD
Urednik sekcije: prof. dr. sc. Zoran Vatavuk, dr. med.
Prijevod: Ivan Jerković, dr. med.

Na vjeđama se mogu formirati nekancerozne (benigne) i kancerozne (maligne) izrasline.

Ksantelasma

Jedna od najčešćih benignih izraslina vjeđa je ksantelasma, žuto-bijela, ravna kvržica nakupljenog masnog materijala. To nije pravi tumor jer nije abnormalan rast novog tkiva. Budući da ksantelazme mogu ukazivati na povišene razine kolesterola, posebno kod mladih ljudi, liječnik može provjeriti razinu kolesterola osobe uzimajući uzorak krvi. Ksanthelazme ne treba ukloniti osim ako njihov izgled ne postane smetajući.

Bazocelularni karcinom oka

Karcinom bazalnih stanica je vrsta raka kože koji se često javlja na rubu vjeđa, na unutarnjem kutu očiju i na gornjim obrazima. Liječnik postavlja dijagnozu uz rezultate biopsije (uklanjanje uzorka tkiva za ispitivanje pod mikroskopom). Izraslina se obično uklanja kirurškim putem.

Ostale kancerogene izrasline vjeđa

Iako manje uobičajeni, rak pločastih stanica, rak meibomovih žlijezda (rak žlijezda ušća vjeđa) i melanom mogu se razviti na vjeđi. Ako izraslina na vjeđi ne nestane nakon nekoliko tjedana, liječnik može napraviti biopsiju. Izraslina se obično uklanja kirurškim putem. Tumori vjeđa ponekad oponašaju druge poremećaje oka (kao što su blefaritis i ječmenac), tako da liječnik obično uzima biopsiju bilo koje izrasline koja ne reagira na početno liječenje.