Pregled agensa za kemijsko ratovanje

Autor: James Madsen, MD, MPH
Urednik sekcije: Ivan Bekavac, dr. med.
Prijevod: Sven Šimunić, dr. med.

Kemijsko oružje razvijaju vlade za ratnu uporabu i uključuju

  • Toksične agensi (koji uzrokuju ozbiljne ozljede ili smrt)

  • Agense za onesposobljavanje (koji uzrokuju samo privremene učinke ali ne ugrožavaju život)

  • Zapaljivi agensi (namijenjeni za proizvodnju svjetla i plamena)

Toksične industrijske kemikalije, koje se proizvode za industriju, također mogu uzrokovati masovne žrtve. Neke kemikalije (kao što su klor, fozgen i spojevi cijanida) namjenjeni su i za industrijski i kemijski rat.

Otrovni agensi podijeljeni su u četiri glavne kategorije:

Agensi za onesposobljavanje su podijeljeni na

Opioidi, osobito moćni derivati fentanila, kao što su oni koje je navodno koristila Rusija protiv čečenskih terorista 2002. godine, mogu se smatrati onesposobljavajućim. Iako njihova uporaba nije tipično namijenjena za izazivanje ozbiljnih ozljeda ili smrti, lako mogu uzrokovati smrt prestankom disanja kada se koriste kao oružje za masovne žrtve. U situacijama s masovnim žrtvama, najvjerojatnije će se koristiti aerosolizirani oblik opioida. Veće nego uobičajene doze naloksona, lijeka za spašavanje od opioida, mogle bi biti potrebne da se preokrenu učinci derivata fentanila.

U visokim dozama agensi za onesposobljavanje mogu uzrokovati ozbiljne ozljede ili smrt.

Zapaljivi agensi, dizajnirani za stvaranje svjetla i plamena, također mogu uzrokovati opekline kod velikog broja žrtava.

Pored kemijskih i uobičajenih imena, većina kemijskih ratnih agenasa ima i šifru NATO-a s od jednog do tri slova. Na primjer, kloroacetofenon je oblik suzavaca koji se prodaje kao Mace® i ima oznaku CN.

Stavovi izneseni u ovom članku su stavovi autora i ne odražavaju službenu politiku Ministarstva vojske, Ministarstva obrane ili Vlade Sjedinjenih Američkih Država.