Mekonijski ileus

Autor: William J. Cochran, MD
Urednik sekcije: prof. prim. dr. sc. Joško Markić, dr. med.
Prijevod: Antonia Jeličić Kadić, dr. med.

Mekonij ileus je začepljenje tankog crijeva kod novorođenčeta uzrokovano pretjerano gustim crijevnim sadržajem (mekonijem), obično kao posljedica cistične fibroze.

  • Mekonijski ileus obično nastaje kod djece s cističnom fibrozom.

  • Tipični simptomi prvih dana u novorođenčadi su povraćanje, povećani trbuh i odsutnost peristaltike (pokreta crijeva).

  • Dijagnoza se temelji na simptomima i rezultatima rendgenskog snimanja.

  • Zapreka u crijevima se liječi klizmom i/ili operacijom.

Mekonij je prva stolica novorođenčeta (tamno zelene boje). Novorođenčad gotovo uvijek izbaci mekonij u prva 24 sata života. Ako je mekonij nenormalno gust ili nalik na katran može blokirati posljednji dio tankog crijeva, koji se zove ileum. Ova zapreka se naziva mekonijski ileus. Iznad zapreke se tanko crijevo proširuje (dilatira) i uzrokuje uvećanje trbuha (distenziju). Ispod blokade je debelo crijevo (kolon) usko (naziva se mikrokolon) jer kroz njega ništa ne prolazi.

Uzroci

Mekonijski ileus je najčešće rani znak cistične fibroze. Cistična fibroza uzrokuje stvaranje abnormalno gustog i ljepljivog crijevnog sadržaja koje potom uzrokuje zapreku u tankom crijevu. Ove promjene su prvi pokazatelj bolesti kod 10 do 25% djece s cističnom fibrozom. Novorođenčad s mekonijskim ileusom gotovo uvijek kasnije razvijaju druge simptome cistične fibroze. Sindrom mekonijskog čepa sličan je mekonijskom ileusu, osim što se u ovom slučaju radi o zapreci debelog crijeva mekonijem, a uzrok nije cističnom fibrozom.

Komplikacije mekonijskog ileusa

Mekonijski ileus se ponekad komplicira

  • Perforacijom tankog crijeva

  • Uvijanje crijeva oko svoje osi

Tanko crijevo može perforirati ako se jako proširi ili ako se uvije oko svoje osi (volvulus), čime je u tim dijelovima blokirana i opskrba krvlju. Perforacija je opasno stanje koje uzrokuje prolaz mekonija u trbušnu šupljinu. Ako se perforacija dogodi prije rođenja, zahvaćeni dio tankog crijeva se može smanjiti i suziti (intestinalna atrezija), što može zahtijevati operaciju odmah nakon rođenja. Ako se perforacija pojavi nakon rođenja, prolaz mekonija u trbušnu šupljinu uzrokuje upalu i infekciju (upala trbušne maramice), što može dovesti do šoka i smrti.

Simptomi

Novorođenčad obično isprazni mekonij tijekom prvih 12 do 24 sata. Novorođenčad s mekonijskim ileusom ne prazni mekonij unutar tog vremenskog okvira i razvija simptome zapreke crijevnog sadržaja, kao što su povraćanje i oticanje abdomena. Liječnici mogu osjetiti proširene petlje tankog crijeva kroz trbušni zid.

Dijagnoza

  • Prije poroda, prenatalna slikovna dijagnostika

  • Nakon rođenja, simptomi zapreke crijevnog sadržaja

  • Rendgensko snimanje

  • Klizma obilježena kontrastnim sredstvom

Ako liječnici rade prenatalne preglede ultrazvukom, ponekad mogu vidjeti znakove zapreke u crijevima. Ipak se najčešće posumnja na ovu dijagnozu nakon rođenja, kada novorođenče već razvije simptome. Liječnici također sumnjaju na mekonijski ileus ako novorođenče ima pozitivnu obiteljsku anamnezu na cističnu fibrozu ili ako su testovi probira novorođenčadi pozitivni. Ako se posumnja na mekonijski ileus napravi se nativna snimka trbuha u kojoj se može vidjeti proširenje tankog crijeva. Ponekad se napravi i rendgensko snimanje nakon apliciranja klizme kontrastnog sredstva koji je ne-proziran za rendgenske zrakama (radioneprozirno kontrastno sredstvo). Apliciranjem ovakve klizme može se prikazati debelo crijevo koje je uže od normalnog (mikrokolon) i postojanje zapreke blizu kraja tankog crijeva.

Novorođenčad s dijagnozom mekonijskog ileusa potrebno je testirati na cističnu fibrozu.

Liječenje

Dojenčad s perforacijom ili zapetljajem crijevima treba hitnu operaciju.

Ako nema perforacije ili zapetljaja crijeva, može se pokušati klizmom isprati zapreka. Klizma sadrži N-acetilcistein, koji razgrađuje i omekšava gusti mekonij kako bi mu omogućio prolazak kroz crijevo i izlazak iz rektuma. Ako klizma ne ukloni zapreku, potrebno je napraviti operativni zahvat kojim se crijevo otvara a mekonij uklanja. Obično se otvoreni krajevi crijeva izvlače kroz zid abdomena (ileostomija). Tako se može ponoviti klistiranje i nekoliko puta, sve dok se mekonij u potpunosti ne odstrani. Nakon toga se pristupa novoj operaciji s kojom se otvoreni dijelovi crijeva spoje.

Nakon što je zapreka uklonjena i stolica počinje prolaziti kroz crijeva, suženo debelo crijevo se postepeno proširuje do normalnog promjera.