Krom

Autor: Laura Shane-McWhorter, PharmD
Urednica sekcije: doc. dr. sc. Tajana Pavić, dr. med.
Prijevod: Valentina Ratkajec , dr. med.

Krom je mineral potreban u malim količinama u tijelu. Omogućuje funkciju inzulina. Proizvodi od cjelovitih žitarica dobar su izvor kroma, kao i mrkva, krumpir, brokula i melasa. Pikolinat se često kombinira u dodacima s kromom.

(Pogledaj Pregled Dodaci Prehrani.)

Medicinske tvrdnje

Iako nedostatak kroma narušava funkciju inzulina, nije se dokazano da dodaci prehrane koji sadrže krom pomažu osobama s dijabetesom, izuzev malih promjena šećera u krvi.

Postoje dokazi da može pomoći pri mršavljenju, ni njegov učinak je mali. Smatra se da krom stvara mišiće i smanjuje tjelesnu masnoću, ali nema dokaza koji bi potkrijepili te tvrdnje.

Dodaci kroma mogu sniziti razinu kolesterola i lipoproteina niske gustoće (LDL) - lošeg - kolesterola, kao i povećati razinu lipoproteina visoke gustoće (HDL) - dobrog - kolesterola, ali nema dokaza koji to potvrđuju.

Moguće nuspojave

Dodaci kroma ometaju apsorpciju željeza. Neki oblici kroma mogu uzrokovati iritaciju ili čir želuca. Rijetko, no prijavljeno je oštećenje bubrega ili jetre; stoga osobe s poremećajima bubrega ili jetre ne bi trebale uzimati krom.

Maksimalna sigurna razina unosa kroma nije poznata. Neki dokazi upućuju na to da krom oštećuje kromosome, a time može biti štetan ili možda uzrokovati rak.

Moguće interakcije s lijekovima

Nijedan nije dobro dokumentiran.

Više informacija

  • NIH Nationalni Centar za Komplementarno i Integrativno Zdravlje: Type 2 Diabetes and Dietary Supplements: What the Science Says