Aneurizme torakalne aorte

Autori: Mark A. Farber, MD, FACS
Thaniyyah S. Ahmad, MD, MPH
Urednici sekcije: prof. dr. sc. Diana Delić-Brkljačić, dr. med. i prof. dr. sc.Marko Boban dr. med.
Prijevod: Petra Radić dr. med.

Aneurizme torakalne aorte su ispupčenja (dilatacije) u stijenci aorte u dijelu koji prolazi kroz prsni koš (toraks).

  • Aneurizme torakalne aorte ponekad ne uzrokuju simptome ili mogu uzrokovati bol, kašalj i otežano disanje.

  • Kada aneurizma pukne, ona uzrokuje jaku bol (počevši visoko u leđima i šireći se leđima i trbuhom), nizak krvni tlak i smrt.

  • Aneurizme se često otkrivaju slučajno tijekom postupka snimanja koji se radi u drugu svrhu, ali liječnici rade rendgenske snimke, kompjutorsku tomografiju ili neki drugi postupak snimanja kako bi odredili veličinu i preciznu lokaciju aneurizme.

  • Liječnici pokušavaju kirurški popraviti aneurizme prije pucanja aneurizme.

(Vidi također Pregled aneurizme aorte i disekcije aorte.)

Aorta je najveća arterija u tijelu. Dobiva krv bogatu kisikom iz srca i distribuira je tijelu kroz manje arterije koje se odvajaju od nje. Torakalna aorta je dio aorte koja prolazi kroz prsnu šupljinu.

Aneurizme torakalne aorte se identificiraju češće nego u prošlosti jer se kompjutorska tomografija (CT) prsnog koša koristi u većoj mjeri za dijagnosticiranje drugih bolesti.

Većinu aneurizmi torakalnih arterija uzrokuje ateroskleroza.

U uobičajenom obliku aneurizme torakalne aorte, zidovi aorte degeneriraju (stanje koje se naziva cistična medijalna nekroza), a dio aorte najbliži srcu se povećava. Ovo proširenje može uzrokovati disfunkciju zaliska između srca i aorte (aortni zaliska), omogućujući povratak krvi natrag u srce jer se zalistak ne može pravilno zatvoriti. Ovaj se poremećaj zove regurgitacija aortnog zaliska.

Otprilike polovica osoba s aneurizmom i cističnom medijalnom nekrozom također imaju poremećaj vezivnog tkiva koji se zove Marfanov sindrom. U drugoj polovici, nijedan uzrok nije očigledan, iako mnogi od tih ljudi imaju visok krvni tlak.

Rijetko, sifilis uzrokuje stvaranje aneurizme u dijelu aorte koji je najbliži srcu. U drugim slučajevima, bakterije mogu ući u krvotok kao posljedica druge infekcije (upala pluća ili infekcije mokraćnog sustava) i pričvrstiti se za mjesto u aorti i umnožiti. Ova bakterijska infekcija može oslabiti zid aorte i rezultirati aneurizmom na tom mjestu.

Simptomi

Aneurizma torakalne aorte aorte može postati velika bez uzrokovanja simptoma. Kada se dogode, simptomi su rezultat pritiska povećane aorte na obližnje organe, živce ili mišiće i tako ovise o tome gdje se razvija aneurizma.

Tipični simptomi su bol (obično visoka u leđima), kašljanje i teško disanje. Rijetko, osoba iskašljava krv zbog pritiska ili erozije dušnika ili obližnjih dišnih putova. Gutanje može biti teško ako aneurizma vrši pritisak na jednjak koji nosi hranu u želudac. Promuklost može biti posljedica pritiska na živac na glasovnu kutiju (grkljan).

Skupina simptoma koji se nazivaju Hornerov sindrom može biti posljedica pritiska na određene živce u prsima. Simptomi uključuju suženu zjenicu, spušten kapak i nedostatak znojenja s jedne strane lica. Abnormalne pulsacije u prsima mogu ukazivati na aneurizmu torakalne aorte. Dušnik koji je više postavljen u stranu nego inače može se vidjeti na rendgenskim snimkama prsa.

Kada prsne aneurizme prsne aorte, jaka bol obično počinje visoko u leđima. Može se širiti u leđ i trbuhu kako napreduje ruptura. Bol se također može osjetiti u prsima i rukama, kao i tijekom srčanog udara. Osoba može brzo ući šok i umrijeti zbog unutarnjeg krvarenja.

Dijagnoza

  • Slikovne metode kao što su CT angiografija, magnetska rezonancijska angiografija ili transezofagealna ehokardiografija

Liječnici mogu dijagnosticirati aneurizmu torakalne aorte na temelju simptoma, ili mogu pronaći znakove tijekom rutinskog fizikalnog pregleda koji sugeriraju da je prisutna aneurizma torakalne aorte, kao što je šum u srcu ili klokotanje pri slušanju stetoskopom ili fizičkim značajkama Marfanova sindroma.

Rendgenski snimak prsnog koša snimljen iz drugog razloga može otkriti aneurizmu.

Angiografija kompjutorske tomografije (CT), magnetska rezonancijska angiografija, ili transezofagealno ehokardiografija (vrsta ultrasonografije u kojoj se ultrazvučna sonda umeće kroz grlo u jednjak) koristi se za određivanje precizne veličine aneurizme. Aortografija ili CT angiografija se obično obavlja kako bi se liječnicima pomoglo odrediti koja je vrsta operacije potrebna, ako je uopće potrebna.

Liječenje

  • Endovaskularni stent graft ili klasični operativni zahvat

  • Lijekovi za smanjenje visokog krvnog tlaka

Bolesnici rade CT svakih 6 do 12 mjeseci kako bi liječnici mogli pratiti aneurizmu i utvrditi širi li se.

Pacijentima se daje beta-blokator, blokator kalcijevih kanala ili neki drugi antihipertenzivni lijek kako bi se smanjilai brzina rasta aneurizme i rizik od pucanja. Za bolesnike koji puše, prestanak pušenja vrlo je važan.

Mnogo je bolje liječiti aneurizmu torakalne aorte prije pucanja, tako da kada ona postane široka ili veća od 2½ inča (5.5 do 6.0 centimetara), liječnici će preporučiti zahvat.. Kod bolesnika koji imaju Marfanov sindrom vjerojatnija je ruptura, pa liječnici mogu preporučiti kirurški popravak čak i za manje aneurizme.

Izbor tehnike popravka aneurizme ovisi o mnogim čimbenicima, uključujući dob osobe i opće zdravlje te anatomiju njihove aorte i aneurizme. Općenito, stent graftovi su prvi izbor sada za aneurizme torakalne aorte jer su mnogo manje invazivni, izbjegavajući otvoreni prsni rez koji je bolniji i koji zahtijeva dulji oporavak. Otvorena operacija se rjeđe provodi i obično je potrebna samo kada stent graft ne odgovara obliku aorte.

Endovaskularni stent graft je šuplja cijev sastavljena od tkanine koju podržava metalna mreža koja se može staviti unutar aorte na mjesto aneurizme. Da bi se napravila endovaskularna građa stenta, liječnici navuku dugu, tanku žicu kroz veliku arteriju u preponama (femoralna arterija) do područja disekcije, zatim gurnu graft stenta preko žice i napreduju do mjesta aneurizme unutar aorte. Zatim otvaraju stent graft unutar oštećenog dijela aorte da bi formirali stabilan kanal za protok krvi. Stent je trajno ostavljen na mjestu. Ovaj postupak traje 2 do 4 sata, a boravak u bolnici je obično 1 do 3 dana. Nasuprot tome, nakon otvorene operacije, boravak u bolnici je obično 5 do 8 dana.

Rizik od smrti je manji od 4% tijekom popravka stent grafta aneurizme torakalne aorte, ali je oko 30 do 50% tijekom popravka stent grafta ili operacije zbog rupture aneurizme torakalne aorte. Neliječene rupture aneurizme torakalne aorte uvijek su smrtonosne.

Ako je sifilis ili neka druga infekcija uzrok aneurizme, liječnici daju antibiotike za liječenje infekcije. Obično se aneurizma također mora popraviti.