Sindrom karpalnog tunela

Autor: David R. Steinberg, MD
Urednik sekcije: prof. dr. sc. Srđan Novak, dr. med.
Prijevod: Nino Zahirović, dr. med.

Sindrom karpalnog tunela je bolna kompresija (stezanje) središnjeg živca dok prolazi kroz karpalni tunel u zglobu.

  • Uzrok većine slučajeva sindroma karpalnog tunela nije poznat.

  • Prsti i dlan blizu palca mogu biti bolni i zuji i zanijemiti.

  • Liječnici postavljaju dijagnozu na pregledu i ako je potrebno, putem rezultata ispitivanja živčanih funkcija.

  • Simptomi se obično mogu ublažiti lijekovima protiv bolova, udlagom ili ponekad injekcijom kortikosteroida ili operacije.

(Vidi također Pregled poremećaja ruku.)

Karpalni tunel se naziva tunel jer je uski prolaz kroz koji prolazi živci i tetive kroz ručni zglob. Tunel je izrađen od okolinih tetiva, ligamenta i kosti. Srednji živac se nalazi na dlanu ruke i prolazi kroz karpalni tunel. Ovaj živac pruža osjećaj palcu, kažiprstu, srednjem prstu i palcu prstenjaka.

Sindrom karpalnog tunela vrlo je čest, osobito među ženama u dobi od 30 do 50 godina. Može utjecati na jednu ili obje ruke.

Uzroci

Sindrom karpalnog tunela rezultat je kompresije (stezanja) srednjeg živca. Kompresija može biti uzrokovana oticanjem tkiva oko ili u tunelu ili trakama vlaknastog tkiva koje se formiraju na dlanu ruke.

Trudnice i osobe s diabetesom, smanjenom funkcijom štitnjače, određenim oblikom amiloidoze ili reumatoidnim artritisom su u povećanom riziku razvoja sindroma karpalnog kanala. Također su ugrožene osobe čiji rad zahtijeva ponavljajuće nasilne pokrete s produženim ručnim zglobom, primjerice pomoću odvijača. Još jedan potencijalni (ali kontroverzan) faktor je korištenje računalne tipkovnice koja nije ispravno postavljena. Dugotrajno izlaganje vibracijama (npr. Upotrebom određenih električnih alata) također je tvrdilo da uzrokuje sindrom karpalnog tunela. Međutim, većina slučajeva se razvija iz nepoznatih razloga.

Simptomi

Simptomi sindroma karpalnog tunela su neobični osjećaji, obamrlost, peckanje i bol u prva tri prsta i polovica četvrtog prsta na palcu. Ponekad može utjecati na cijelu ruku. Povremeno se javlja i bol i osjećaj peckanja ili trnce u podlaktici. Pečenje ili bolna bol zbog obamrlosti i trnce često budi ljude noću zbog načina na koji se ruka nalazi. Osoba se može tresti rukom da pokuša vratiti normalan osjećaj. S vremenom, mišići u ruci na strani palca mogu oslabiti i smanjiti se zbog nedostatka uporabe (atrofije).

Dijagnoza

  • Pregled liječnika

  • Ponekad testiranje provodljivosti živaca

Dijagnoza sindroma karpalnog tunela se uglavnom sastoji od ispitivanja zahvaćene ruke i zgloba. Liječnik to može učiniti studije provodljivosti živaca kako bi bili sigurni da je problem sindrom karpalnog tunela, osobito ako se razmatra operacija.

liječenje

  • Udlaga

  • Liječenje temeljnih poremećaja

  • Ponekad injekcije kortikosteroida

  • Ponekad operacija

Izbjegavanje pozicija koje preopterećuju zapešće ili stavljaju dodatni pritisak na središnji živac i podešavanje kuta tipkovnice računala ponekad pružaju olakšanje. Nošenje ortoza ručnih zglobova koji drže ruku u neutralnom položaju (pogotovo noću) i uzimanje blagih ublaživača boli često pomažu.

Liječenje temeljnih poremećaja (kao što je reumatoidni artritis ili smanjeni rad štitnjače) može pomoći ublažiti simptome.

Injekcije kortikosteroida u karpalni tunel povremeno donose dugotrajno olakšanje.

Ako je bol jaka ili ako mišić atrofira ili slabi, kirurgija je najbolji način za ublažavanje pritiska na središnji živac. Kirurg može odrezati trake vlaknastog tkiva koje vrše pritisak na živac.