Köhlerova bolest kostiju

Autor: Frank Pessler, MD, PhD
Urednik sekcije: prof. prim. dr. sc. Joško Markić, dr. med.
Prijevod: Mara Jurić-Kavelj, dr. med.

Köhlerova bolest kostiju je smrt (nekroza) tarzalne navikularne kosti (kost u luku stopala) zbog gubitka protoka krvi.

(Vidi također Pregled poremećaja kostiju u djece.)

Köhlerova bolest kostiju je osteohondroza, a to je skupina poremećaja ploče rasta kostiju koji se javljaju kada dijete brzo raste. Liječnici nisu sigurni što uzrokuje osteohondrozu, ali čini se da poremećaji ponavlja u obiteljima. Osgood-Schlatterova bolest, Legg-Calvé-Perthesova bolest, i Scheuermannova bolest su druge osteohondroze.

Köhlerova bolest kostiju je uzrokovana slabom opskrbom krvlju tarzalne navikularne kosti. Loša opskrba krvlju uzrokuje umiranje i kolaps tarzalne navikularne kosti. Nije poznato zašto je dotok krvi slab.

Köhlerova bolest kosti obično pogađa djecu od 3 do 5 godina (češće dječake) i tipično pogađa samo jednu nogu. Noga postaje otečena i bolna, a luk stopala je mekan. Težina i hodanje povećavaju nelagodu, a dječji način hodanja (hod) je oštećen.

Rendgenska snimka pokazuje da je navikularna kost u početku spljoštena i otvrdnuta, a kasnije se razbija u fragmente prije zacjeljivanja i stvrdnjavanja natrag u kost. Rendgenska snimka, uspoređujući pogođenu stranu sa zdravom stranom, pomaže u procijeni koliko je bolest napredovala.

Liječenje

  • Mirovanje i analgetici

  • Ponekad gips

Köhlerova bolest kostiju rijetko traje dulje od 2 godine. Potrebno je ublažavanje boli i mirovanje, te izbjegavanje prekomjernog oslanjanja na pogođenu nogu. Ova bolest obično prolazi bez liječenja i bez dugoročnih posljedica. U teškim slučajevima, nošenje gipsane udlage do ispod koljena nekoliko tjedana može pomoći. Štake često nisu potrebne s udlagom.