Sindrom prazne sele

Autor: Ian M. Chapman, MBBS, PhD
Urednik sekcije: doc. dr. sc. Dario Rahelić, dr. med.
Prijevod: Stjepan Šimić dr. med.

U sindromu prazne sele, sella turcica (koštana struktura na dnu mozga koja drži hipofizu) se povećava ali hipofiza ostaje normalne veličine ili se skuplja.

(Vidi također Pregled hipofize.)

Osobe sa sindromom prazne sele imaju defekt u barijeri tkiva koja normalno održava cerebrospinalnu tekućinu oko mozga odvojeno od sella-e turcica-e. Kao rezultat toga, cerebrospinalna tekućina povećava pritisak na hipofizu i zidove sella-e turcica-e. Sella turcica se može povećati i hipofiza se može smanjiti.

Sindrom prazne sele najčešće se javlja kod žena srednje dobi koje su prekomjerne težine i koje imaju visok krvni tlak. Rijetko se stanje javlja nakon operacije hipofize, zračenja ili infarkta (smrti) tumora hipofize.

Sindrom prazne sele može uopće ne uzrokovati nikakve simptome i rijetko uzrokuje ozbiljne simptome. Oko polovice oboljelih ima glavobolje a neki ljudi imaju i visoki krvni tlak. U rijetkim slučajevima dolazi do curenja cerebrospinalne tekućine iz nosa ili problema s vidom.

Sindrom prazne sele može se dijagnosticirati kompjutoriziranom tomografijom (CT) ili magnetskom rezonancom (MR). Funkcija hipofize se provjerava mjerenjem razine hormona u krvi kako bi se isključio višak ili nedostatak hormona. Ali funkcija hipofize je obično normalna.

Liječenje je rijetko potrebno. Daje se samo ako hipofiza proizvodi previše ili premalo hormona i ovisi o tome koji hormoni su pogođeni.