Preuranjeni srčani otkucaji

Autor: The Manual's Editorial Staff
Urednici sekcije: prof. dr. sc. Diana Delić-Brkljačić, dr. med. i prof. dr. sc.Marko Boban dr. med.
Prijevod: Dinko Keserović dr. med.

Srce je mišićni organ koji puma krv u tjielu. Srčana frekvencija predstavlja broj srčanih otkucaja u određenom vremenskom periodu. Srčani ritam bi trebao uvijek biti regularan, ritmičan poput otkucaja sata.

Srce se sastoji od četiri šupljine. Gornje dvije srčane šuplinje koje predstavljaju pretkomore ili atrije i dvije donje srčane šupljine koje predstavljaju komore ili ventrikule Atriji svojim pumpanjem potpomažu punjenje ventrikula s krvlju, ventrikuli pumpaju krv dalje u pluća i vaše tijelo (vidjeti Biologija srca).

Posebna vrsta stanica, stanice pejsmejkera nalaze se grupirane u dijelu atrija koji se zove SA čvor, a njegova je uloga da šalje konstantne električne impulse srčanom mišiću neophodne za normalne kontrakcije srca i uredno pumpanje krvi.

Srčani provodni sustav sastoji se iz snopova tankih vlakana poput električnih žica koji provode impulse iz SA čvora u ostatak srca. Neophodno je da električni impulsi iz SA čvora dođu pravovremeno do svih stanica srčanog mišića kako bi se uspio dobiti kvalitetan srčani otkucaj koji adekvatno pumpa krv iz srca dalje u cijeli organizam.

Što su preuranjene srčani otkucaji?

Preuranjene srčani otkucaji su vrsta poremećaja srčanog ritam. To su dodatni srčani otkucaji (kontrakcije) izazvani preuranjenim nastankom ili provođenjem električnog impulsa u srčanom mišiću, a mogu biti:

Atrijski preuranjeni srčani otkucaji, javljaju se kada preuranjeni električni impuls nastaje u pretkomorama, česte su kod mnogih zdravih osoba.

Ventrikulski preuranjeni srčani otkucaji javljaju se kada preuranjeni električni impulsi nastaju u komorama, a češće su kod starijih osoba.

  • Možda nećete imati simptome ili ćete možda osjetiti nepravilne srčane otkucaje (palpitacije)

  • U većini slučajeva terapija nije nužna, ali ponekad liječnici propisuju lijekove za kontrolu brzine srčanih otkucaja

Što uzrokuje preuranjene srčane otkucaje?

Atrijski preuranjeni otkucaji su česti, osobito kod starijih osoba koje boluju od plućnih bolesti(kao što je KOPB).

Ventrikulski preuranjeni otkucaji se češće javljaju kod starijih osoba, naročito kod osoba koje boluju od koronarne bolesti, srčanog popuštanja ili bolesti srčanih zalistaka.

Preuranjeni srčani otkucaji se mogu javiti zbog:

  • Fizičkog ili emocionalnog stresa

  • Konzumacije kave, čaja ili alkohola

  • Upotrebe lijekova za prehladu, alergiju i astmu

Koji su simptomi preuranjenih srčanih otkucaja?

Preuranjeni srčani otkucaji obično ne uzrokuju simptome (asimptomatski su).

Neki ljudi mogu osjetiti preuranjene srčane otkucaje u vidu nepravilnog srčano rada i osjećaja preskakanja srca (palpitacije). Ako tijekom vježbanja dođe do pojave velikog broja ventrikulski preuranjenih srčanih otkucaja, može se javiti osjećaj slabosti i intolerancije tjelesnog napora.

Kako liječnici znaju da li imam preuranjene srčane otkucaje?

Liječnici će nakon provjere vašeg pulsa učiniti:

EKG je brz, bezbolan test koji mjeri i bilježi električnu aktivnost vašeg srca pomoću naljepnica i kabela na prsima, rukama i nogama.

Kako liječnici liječe preuranjene srčane otkucaje?

Liječenje obično nije potrebno, osim izbjegavanja:

  • Fizičkog ili emocionalnog stresa

  • Konzumacije kave, čaja ili alkohola

  • Pojedinih lijekovi za prehladu, alergiju i astmu

Ako imate brojne i učestale atrijske prijevremene srčane otkucaje koji vam stvaraju nelagodu, liječnici vam mogu propisati lijekove za održavanje normalnog srčanog ritma.

Ako imate ventrikulske preuranjene srčane otkucaje i nedavno ste imali srčani udar ili imate srčano zatajenje, liječnici vam mogu propisati lijekove koji se nazivaju beta-blokatori.