Polipeptidi

Autor: Brian J. Werth, PharmD
Urednici sekcije: prof. dr. sc. Adriana Vince, dr. med. i dr. sc. Neven Papić, dr. med.
Prijevod: Mia Jeličić, dr. med.

Polipeptidi su razred antibiotika koji se koriste za liječenje nekoliko vrsta infekcija. Polipeptidi uključuju sljedeće:

Neke bakterije imaju vanjski pokrov (stanični zid) koji ih štiti. Bacitracin djeluje tako što sprječava formiranje staničnog zida. Kolistin i polimiksin B djeluju tako što u nekim bakterijama uzrokuju prekid stanične membrane ispod staničnog zida. Kao rezultat, bakterije umiru.

Bacitracin se uglavnom koristi za liječenje površinskih kožnih infekcija uzrokovanih bakterijom Staphylococcus aureus. Nanosi se izravno na kožu (lokalno).

U bolnicama liječnici sve više koriste kolistin koji se daje intravenski za liječenje ozbiljnih infekcija uzrokovanih bakterijama osjetljivima na kolistin, a koje su vrlo otporne na mnoge druge antibiotike kada nema dostupne sigurnije alternative.

Polipeptidi

Lijek

Uobičajene upotrebe

Neke nuspojave

* Polipeptidni antibiotici se obično primjenjuju izravno na kožu ili oko i rijetko se daju injekcijom.

bacitracin

kolistin

Polimiksin B

Infekcije uha, očiju, kože ili mjehura

Ozbiljne infekcije uzrokovane osjetljivim bakterijama koje su vrlo otporne na mnoge druge antibiotike

Oštećenje bubrega i živaca (kada se daju injekcijom) *

(Vidi također Pregled antibiotika.)

Primjena polipeptida tijekom trudnoće i dojenja

Kod primjene bacitracina smatra se da je rizik za fetus tijekom trudnoće i novorođenčeta tijekom dojenja neznatan jer se bacitracin primjenjuje lokalno i malo se lijeka apsorbira u krvotok. Međutim, njegova sigurnost nije utvrđena.

Polimiksin B i kolistin treba uzimati tijekom trudnoće samo kada su koristi od liječenja veće od rizika. Kod polimiksina B nisu uočeni štetni učinci na fetus u ispitivanjima na životinjama, ali nisu provedene dobro osmišljene studije kod trudnica. Kod kolistina su u studijama na životinjama uočeni štetni učinci na fetus. (Vidi također Upotreba lijekova tijekom trudnoće.)

Nije poznato je li upotreba polimiksina B ili kolistina tijekom dojenja sigurna. (Vidi također Upotreba lijekova tijekom dojenja.)