Živci

Autor: Steven A. Goldman, MD, PhD
Urednik sekcije: doc. prim. dr. sc. Hrvoje Budinčević, dr. med.
Prijevod: doc. prim. dr. sc. Hrvoje Budinčević, dr. med.

Periferni živčani sustav sastoji se od više od 100 milijardi živčanih stanica (neurona) koje prolaze kroz tijelo poput žica, stvarajući veze s mozgom, drugim dijelovima tijela, a često i jedni s drugima.

Periferni živci se sastoje od snopova živčanih vlakana. Ova vlakna su omotana s mnogim slojevima tkiva sastavljenim od masne tvari nazvane mijelin. Ovi slojevi oblikuju mijelinsku ovojnicu koja ubrzava provođenje nervnih impulsa duž živčanog vlakna. Živci provode impulse različitim brzinama ovisno o promjeru i količini mijelina oko njih.

Periferni živčani sustav ima dva dijela:

  • Somatski živčani sustav

  • Autonomni živčani sustav

Somatski živčani sustav

Ovaj se sustav sastoji od živaca koji spajaju mozak i kralježnična moždina s mišićima kontroliranim svjesnim naporom (dobrovoljnim ili skeletnim mišićima) i sa senzornim receptorima u koži. Osjetni receptori su specijalizirani završetci živčanih vlakana koja otkrivaju informacije u tijelu i oko njega.

Autonomni živčani sustav

Ovaj sustav povezuje moždano deblo i leđnu moždinu s unutarnjim organima i regulira unutarnje tjelesne procese koji ne zahtijevaju svjesni napor i da su ljudi tako obično nesvjesni (vidi Pregled autonomnog živčanog sustava). Primjeri su brzina i snaga srčanih kontrakcija, krvni tlak, brzina disanja i brzina kojom hrana prolazi kroz probavni trakt.

Autonomni živčani sustav ima dva dijela:

  • Simpatički dio: Njegova glavna funkcija je pripremiti tijelo za stresne ili hitne situacije - za borbu ili bijeg.

  • Parasimpatički dio: Njegova je glavna funkcija održavanje normalnih tjelesnih funkcija tijekom uobičajenih situacija.

Ovi dijelovi rade zajedno, obično s jednom aktivacijom, a druga s inhibiranjem djelovanja unutarnjih organa. Na primjer, simpatički dio povećava puls, krvni tlak i stope disanja, a parasimpatički dio smanjuje svaki od njih.

Kranijski živci i spinalni živci

Živci koji povezuju mozak s očima, ušima, nosom i grlom te s različitim dijelovima glave, vrata i trupa nazivaju se kranijski živci. Ima ih 12 parova ( vidi: Pregled moždanih živaca).

Živci koji spajaju kralježnicu s drugim dijelovima tijela nazivaju se spinalnim živcima. Mozak komunicira s većinom tijela kroz spinalne živce. Njih 31 ima u razmacima duž duljine kralježnične moždine ( vidi: Pregled poremećaja kralježnične moždine). Nekoliko kranijskih živaca i većina spinalnih živaca su uključeni u somatske i autonomne dijelove perifernog živčanog sustava.

Spinalni živci izlaze iz leđne moždine kroz razmake između kralješaka. Svaki se živac pojavljuje kao dvije kratke grane (koje se nazivaju korijeni spinalnog živca): jedna na prednjoj strani leđne moždine i jedna na stražnjoj strani.

  • Korijen motoričkog živca (prednji korijen živca): Motorički korijen izlazi sa prednje strane kralježnične moždine. Vlakna motornih živaca prenose naredbe od mozga i kralježnice do drugih dijelova tijela, osobito u skeletne mišiće.

  • Osjetni korijen živaca (stražnji korijen živca): Osjetni korijen ulazi u stražnju stranu kralježnične moždine. Osjetna živčana vlakna nose osjetne informacije (o položaju tijela, svjetlu, dodiru, temperaturi i boli) u mozgu iz drugih dijelova tijela. TOsjetna živčana vlakna u svakom osjetnom živcu nose informacije o specifičnom dijelu tijela, koji se naziva dermatom. ( vidi: Dermatomi).

Nakon napuštanja kralježnične moždine, odgovarajući motorni i osjetni korijen živaca spajaju se u jedan spinalni živac.

Neki od spinalnih živaca čine mrežu isprepletenih živaca, nazvanih živčani pleksusi. U pleksusu se sortiraju i rekombiniraju živčana vlakna iz različitih kralježničnih živaca tako da se sva vlakna koja dolaze ili dolaze iz jednog područja određenog dijela tijela spajaju u jedan živac ( vidi: Živčane "razvodne kutije": pleksusi).

Postoje dva glavna živčana pleksusa:

  • Brahijalni pleksus: Sortira i rekombinira živčana vlakna koja putuju do ruku i šaka

  • Lumbosakralni pleksus: Sortira i rekombinira živčana vlakna koja idu do nogu i stopala