Rak bubrežne nakapnice i rak mokraćovoda

Autor: J. Ryan Mark, MD
Urednik sekcije: Alen Babacanli, dr. med.
Prijevod: Ana Siluković, dr. med.
  • Tumori mogu dovesti do pojave krvi u mokraći ili grčevitih bolova u boku.

  • Dijagnoza se obično postavlja kompjuteriziranom tomografijom.

  • Metoda liječenja je uklanjanje bubrega i uretera.

Rak se može pojaviti u stanicama koje oblažu središnje sakupljačko područje bubrega (bubrežna nakapnica - obično tip raka koji se naziva karcinom prijelaznih stanica bubrežne nakapnice) i u tankim cjevčicama koje odvode urin od bubrega do mokraćnog mjehura (ureteri). Rak bubrežne nakapnice i mokraćovoda mnogo se rjeđe pojavljuje od karcinoma drugih dijelova bubrega ili mjehura. Procjenjuje se da svake godine u Sjedinjenim Američkim Državama manje od 6.000 ljudi oboli od ove vrste raka.

Simptomi

Pojava krvi u urinu je obično prvi simptom. Također može doći do pojave boli ili pečenja tijekom mokranja uz urgenciju te učestalo mokrenje. Grčcevita bol u boku (prostor između rebara i kuka) ili donjem dijelu trbuha može se pojaviti ako je protok urina ometen (na primjer, kod pojave krvnih ugrušaka u ureteru).

Dijagnoza

  • kompjuterizirana tomografija ili ultrazvuk

Karcinom se obično otkriva pomoću kompjuterizirane tomografije (CT) ili ultrazvučnim pregledom. CT i često ultrazvuk može pomoći liječnicima u razlikovanju drugih (benignih) bolesti bubrega i uretera, kao što su bubrežni kamenci ili krvni ugrušci. Mikroskopskim pregledom uzorka urina mogu se otkriti stanice raka. Fleksibilna cijev za gledanje - ureteroskop - uvedena kroz mjehur može se koristiti za prikaz tumora, uzimanje uzoraka tkiva za potvrdu dijagnoze i povremeno čak i za liječenje malih karcinoma. Kako bi se utvrdila veličina raka i stupanj proširenosti, rade se CT snimke trbuha i zdjelice i radiološke snimke prsnog koša.

Prognoza

Ako se rak nije proširio i ako se može kirurški u potpunosti ukloniti, izlječenje je najizglednije. Međutim, ako se rak proširio na zid bubrežne nakapnice ili uretera ili na udaljena mjesta, najčešće nije moguće postići izlječenje.

Liječenje

  • kirurško liječenje

Ako se rak nije proširio izvan područja bubrežne nakapnice i mokraćovoda, većinom se liječi kirurškim uklanjanjem cijelog bubrega i uretera (nefroureterektomija) zajedno s malim dijelom mjehura. Međutim, u nekim situacijama - na primjer, kada bubrezi ne funkcioniraju dobro ili osoba ima samo jedan bubreg - bubreg se obično ne uklanja jer bi osoba postala ovisna o dijalizi.

Kod tumora visokog gradusa ili stadija, ponekad se prije operacije provodi kemoterapija.

Neke vrste raka u bubrežnoj nakapnici i mokraćovodu mogu se liječiti laserom koji uništava stanice raka ili operacijom koja uklanja samo tumor pošteđujući bubreg, nepromijenjeni dio mokraćovoda i mokraćni mjehur. Povremeno se lijek, kao što je mitomicin C ili bacil Calmette-Guérin (BCG - tvar koja stimulira imunološki sustav tijela), usađuje direktno u ureter ili se provodi kemoterapija. Nije jasno koliko su učinkoviti laserski tretmani.

Cistoskopija (umetanje fleksibilne cijevi u unutrašnjost mjehura) se povremeno radi nakon operacije u redovnim vremenskim intervalima zbog povišenog rizika pojave karcinoma mjehura kod bolesnika koji su imali ovu vrstu raka.